In lege scrie clar ca intai se adreseaza notarului, apoi daca nu se dezbate acolo din diferite motive, se va adresa instantei.
Art. 109 cpc
(1)Oricine pretinde un drept împotriva unei alte persoane trebuie să facă o cerere înaintea instanţei competente.
(2)Sesizarea instanţei se poate face numai după îndeplinirea unei proceduri prealabile, dacă legea prevede în mod expres aceasta. Dovada îndeplinirii procedurii prealabile se va anexa la cererea de chemare în judecată.
(3)Neîndeplinirea procedurii prealabile nu poate fi invocată decât de către pârât prin întâmpinare, sub sancţiunea decăderii.
(4)La sesizarea instanţei cu dezbaterea procedurii succesorale, reclamantul va depune o încheiere emisă de notarul public cu privire la verificarea evidenţelor succesorale prevăzute de Codul civil şi de lege. În acest caz neîndeplinirea procedurii prealabile poate fi invocată nu numai de către pârât, ci şi de către instanţă, din oficiu.
Mai intai de toate, trebuie sa accepte succesiunea, iar termenul e de 1 an de la data decesului.
Acceptarea mostenirii se poate face prin act notarial sau prin înscris sub semnatura privata, personal sau prin mandatar, la rândul sau, mandatul poate fi dat în cadrul unei procuri autentice, sau chiar printr-un act, mai putin formal, respectiv înscris sub semnatura privata.
La fel, pt dezbaterea succesiunii, poate imputernici pe cineva prin act autentic.
Pt procura, va trebui sa mearga la consulat sau ambasada.