avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire disputata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire disputata

Buna ziua,

O doamna care este cetatean american, dar nascuta in Romania, din parinti romani ma roaga sa o ajut in urmatoarea speta: tatal dumneaei a decedat in octombrie 2014. Nu a vorbit demult cu mama si sora ei (sora fiind si ea plecata din tara) si nici nu se inteleg. Acum, a sunat-o mama ei sa i spuna sa semneze ca nu are pretentii la casa (care se afla intr-o zona buna si valoreaza probabil ceva), insa ea nu vrea sa renunte la ce i s-ar cuveni. Care sunt pasii pe care ar trebui sa ii urmeze legal ca sa poata intra in posesia a ceea ce i se cuvine? Are nevoie de imputernicit care sa o reprezinte? Daca da, imputernicirea o face in strainatate sau e obligatoriu sa se deplaseze aici?

Multumesc frumos!
Poate rezolva cu reprezentarea prin avocat.
Pot exista insa anumite probleme daca ceilalti vor sa o inlature de la mostenire.
Pentru mine nu e clar daca e bine sa mearga la notar sau la instanta.
Ar trebui sa achite bani la notar si apoi sa se blocheze mostenirea.
Adica se poate suspenda mostenirea la notar daca nu se inteleg... si notarul nu va restitui banii primiti...
Primul pas ar fi dea declaratie de acceptare expresa a mostenirii la ambasada/consulat.

Apoi sa imputerniceasca o persoana (mandat cu procura speciala) sau avocat care sa o reprezinte la dezbaterea succesiunii.

Se va incerca dezbaterea la notariat, dar daca partile nu se inteleg se va merge in instanta cu dosarul.
In lege scrie clar ca intai se adreseaza notarului, apoi daca nu se dezbate acolo din diferite motive, se va adresa instantei.
Art. 109 cpc
(1)Oricine pretinde un drept împotriva unei alte persoane trebuie să facă o cerere înaintea instanţei competente.
(2)Sesizarea instanţei se poate face numai după îndeplinirea unei proceduri prealabile, dacă legea prevede în mod expres aceasta. Dovada îndeplinirii procedurii prealabile se va anexa la cererea de chemare în judecată.
(3)Neîndeplinirea procedurii prealabile nu poate fi invocată decât de către pârât prin întâmpinare, sub sancţiunea decăderii.
(4)La sesizarea instanţei cu dezbaterea procedurii succesorale, reclamantul va depune o încheiere emisă de notarul public cu privire la verificarea evidenţelor succesorale prevăzute de Codul civil şi de lege. În acest caz neîndeplinirea procedurii prealabile poate fi invocată nu numai de către pârât, ci şi de către instanţă, din oficiu.

Mai intai de toate, trebuie sa accepte succesiunea, iar termenul e de 1 an de la data decesului.

Acceptarea mostenirii se poate face prin act notarial sau prin înscris sub semnatura privata, personal sau prin mandatar, la rândul sau, mandatul poate fi dat în cadrul unei procuri autentice, sau chiar printr-un act, mai putin formal, respectiv înscris sub semnatura privata.
La fel, pt dezbaterea succesiunii, poate imputernici pe cineva prin act autentic.
Pt procura, va trebui sa mearga la consulat sau ambasada.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedare mostenire paveldaniela paveldaniela Ce formular trebuie folosit la notar pentru a imi ceda surorile terenul mostenit de la parinti?Ele sunt in Spania.Va rog daca puteti sa imi aratati un model.Va ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu procura deeagav99 deeagav99 Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare. Este posibil ca mama mea care este in Italia sa faca o procura prin care cedeaza la partea ei de mostenire(sunt 2 frati ... (vezi toată discuția)
Mama refuza refuza succesiunea dupa moartea tatalui Euionut123 Euionut123 Buna ziua! Tatal meu a decedat acum trei ani. Mai am o sora iar cu mama nu ma inteleg foarte bine. In urma cu putin timp am adus in discutie ca ar trebui sa ... (vezi toată discuția)