avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediul de odihnă
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediul de odihnă

Bună ziua,

Am următoarea situație: un angajat și-a luat la începutul anului toate cele 21 zile de concediu de odihnă cuvenit (a fost plecat în State). Acum și-a depus demisia cu data de 1 Octombrie. Am voie să-i scad din ultumul salariu (la lichidare) contravaloarea zilelor de Co cuvenite pe perioada oct-dec? Îmi puteți da și o referință din lege, vă rog?

Mulțumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 5 August 2015
A2CIA, utilizator
Cel mai recent răspuns: A2CIA , utilizator 11:22, 5 August 2015
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Codul Muncii prevede :
Art. 256
(1) Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.
.....

Art.254
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

In acest caz, modalitatile de recuperare a c/v indemnizatiei de CO platita in plus sunt :
- acordul partilor
- actiunea in justitie

Acordul părţilor trebuie consemnat într-un înscris, semnat de ambele părţi, din care trebuie să rezulte următoarele:
- recunoaşterea salariatului că a primit o sumă nedatorată;
- descrierea pagubei;
- cuantumul şi modul de stabilire al acesteia;
- modalitatea de recuperare (printr-o singură plată sau în rate lunare).
- c/v pagubei sa nu depaseasac 5 salarii minime brute pe economie.

Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia are sediul social angajatorului si este scutita de plata taxelor judiciare.
Mulțumesc mult pentru răspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna in plus ludeea ludeea Buna ziua, In cazul in care unui angajat i-au fost acordate mai multe zile de co (in ultimii 2 ani) decat prevedea cim-ul acestuia, angajatorul se poate ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa platesc zilele de concediu luate? Yolostyle Yolostyle Buna ziua, Mi am luat toate zilele de concediu dupa care mi am dat demisia, si am stat in preaviz in timpul concediului. Angajatorul imi cere sa ii ... (vezi toată discuția)
Sume necuvenite datorate de salariat madalinatone madalinatone Buna ziua, Cum pot sa opresc o suma datorata de salarit in urma unei diurne platite si necuvenite? Nu vreau articole de lege copy-paste deja le cunosc. Deci ... (vezi toată discuția)