avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Inregistrare certificat medical pentru maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Inregistrare certificat medical pentru maternitate

Pe viitor ma voi confrunta cu urmatoarea situatie: in cazul in care sunt singura contabila din firma si viitoare mamica in acelasi timp, si trebuie sa ma ocup personal de recuperarea indemnizatiei pentru concediul de maternitate in numele angajatorului, ce pasi trebuie sa urmez in acest sens, ce fac cu certificatele medicale dupa ce le inregistrez in contabilitate? trebuie despuse copii de pe acestea la casa de asigurari impreuna cu alte acte? cum se procedeaza pentru ca angajatorul sa-si recupereze banii? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:33, 12 August 2015
In vederea recuperarii sumelor se depune un dosar la registratura casei de sanatate care trebuie sa contina :
• cerere tip (in 2 exemplare);
• declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate (Declaratia 112)-copie
• centralizator privind certificatele de concediu medical aferent lunii pentru care se solicita restituirea
• concediile medicale (exemplarul 2 – roz) aferente pt luna pentru care se solicita restituirea pe care se va aplica ştampila societăţii pentru conformitate cu originalul;
• fisa sintetica pentru concedii si indemnizatii de la Administratia fiscala -contul 439
Dosarele de recuperare trebuie depuse intr-o perioada de pana la 90 de zile. Baza legala este pct. 10 din OUG 36/2010 pentru modificarea OUG 158/2005 care prevede ca “Indemnizaţiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, în termen de 90 de zile de la data de la care beneficiarul era în drept să le solicite".

Detalii:
[ link extern ] /

[ link extern ]
Si daca de exemplu sunt in total 4 luni de concedii medicale, aceast dosar se depune dupa fiecare luna de concedii medicale pentru recuperarea sumelor? imi este neclar termenul de 90 de zile, multumesc
Va redau din practica judiciara - care nu constituie izvor de drept - :
"Termenul de 90 de zile înăuntrul căruia se valorifică dreptul de creanţă privind indemnizaţia este prevăzut pentru beneficiarul acestuia, respectiv pentru salariatul asigurat şi nu pentru angajatorii asiguraţi, care au plătit acestora dinainte indemnizaţii care au depăşit sumele datorate în luna respectivă pentru incapacitate temporară de muncă, potrivit art.12 alin.1 din OUG nr.158/2005.

În lipsa prevederii unui termen special pentru recuperarea plăţii indemnizaţiei peste limita la care se referă textul de lege evocat, angajatorilor asiguraţi le sunt aplicabile dispoziţiile generale privitoare la termenul de prescripţie extinctivă, respectivă termenul general de trei ani, care nu s-a împlinit potrivit aprecierilor corecte ale instanţei de fond."
(Decizia civilă nr.2815/09 septembrie 2013, Tribunalul Arges , [ link extern ] )
Ultima modificare: Miercuri, 12 August 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare indemnizatie de cm de la fnuas Cislariu_Gica Cislariu_Gica Buna ziua. Va rog sa imi enumerati care sunt cazurile in care un angajator poate sa-si recupereze indemnizatii de concediu medical. Sunt noua in domeniul ... (vezi toată discuția)
Recuperare concedii medicale LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Buna ziua ! Va supun atentiei urmatoarea situatie. O firma datoreaza, intr-o luna, la fondul de contributii si indemnizatii de la persoane juridice ( FNUASS ) ... (vezi toată discuția)
Plata concedii de boala rat maria rat maria Care este modalitatea de recuperare a sumelor aferente concediilor medicale achitate personalului angajat in cazul in care sumele platite sunt mai mari decat ... (vezi toată discuția)