Situatie reala: O familie nu are copii. Dupa 20 de ani de casatorie, sotul are o relatie extraconjugala pasagera, din care rezulta un copil care va fi luat din maternitate de familia fara copii, cu acceptul mamei naturale si al mamei "vitrege" care-l va creste ca pe copilul ei, fiind al sotului, pana la urma. In cert de nastere, tatal este cel natural iar mama este cea naturala, care a nascut copilul, nu cea care-l va creste. Trec 40 de ani, moare tatal, mostenit de sotie si de copil. Moare apoi mama care l-a crescut de la nastere si, stupoare, copilul nu are nici un drept, deoarece nu s-a facut un testament al mamei care a crescut-o iar ea ca mama are in cert de nastere trecuta pe cea naturala, pe care , de fapt, ar trebui s-o mosteneasca.
Ce sa faca acest copil? Nimeni nu-i contesta drepturile, dar ce mai conteaza? Ce poate face? Pe vremea lui Ceausescu era destul de grea povestea cu adoptiile, iar mama nu si-a pus problema adoptarii copilului sotului, crescandu-l ca pe propriul copil. Ei nu au mai avut alt copil, asa ca toti erau fericiti. Ma puteti ajuta cu un sfat?
Merge deschisa actiune in instanta, si impotriva cui? Aiureli cu martori, cu ce-a zis A, cu ce-a zis B etc.? II poate acorda instanta un drept de proprietate pentru un fel de folosire a casei de 40 de ani, un fel de uzucapiune? E vorba de o casa, v-ati lamurit!
Mostenitori
emil1702
Cine este mostenitorul/mostenitorii defunctului care nu are sotie, nu are copii, are parintii adoptivi decedati dar traiesc mama naturala si fratii naturali? (vezi toată discuția)