avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire apartament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire apartament

Buna ziua

Va rog sa ma ajutati sa lamuresc urmatoarea situatie:

Parintii mei doresc sa imi lase mostenire un apartament. Fratele meu a fost de acord sa renunte la partea lui in locul unei sume de bani platita ca si compensatie de catre mine.
Eu sunt deja casatorita. Ce drepturi va avea sotul meu la apartamentul pe care il voi primii eu mostenire, in contextul in care eu ii voi plati fratelui meu acea compensatie? Se va considera bun comun? Care va fi statutul acestui apartamen

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriel Amironesei , Consilier juridic 16:17, 10 Iulie 2009
E bun dobindit in timpul casatoriei...:)
Cum sa va lase mostenire in timpul vietii? Prin testament? El poate fi atacat de frate. Suma pe care spuneti ca vreti sa i-o dati fratelui ar fi bine sa fie data de csatre parinti ca donatie fratelui. Sa se faca un transfer bancar in care la explicatia platii sa apara donatie. Sa pastrati ordinul de plata in original pentru situatia in care fratele ar cere reductiunea testamentara.
Bunul mostenit este bun propriu, nicidecum bun comun. Sotul nu ar avea niciun drept asupra acestui imobil.
Parintii sunt in viata? fiindca daca sunt in viata ei nu au cum sa va lase mostenire nimic in ca, ci abia cand va surveni decesu l acestora , veti mosteni o cota parte di n averea acestora, in temeiul titlului de mostenitor rezervatar. Conform legii, nu se poat face in telegeri asupra unei mosteniri viitoare.Daca insa parintii doresc sa va intocmeasca un testament pentru apartament ,il pot face , insa modtenirea se va deschide dupa decesul parintilor. Bunurile mostenite nu sunt considerate bunuri comune. Daca doresc , parintii va pot face si o donatie. Nici bunurile primite cu titlu de donatie nu devin bunuri comune. Puteti face cu fratyele o intelegere , dar nu in privinta mostenirii, ci , eventual , gasiti , consultanfd un notar in prealabil, o modalitate prin care sa il despagubiti pe frate.Succes.
Va multumesc pentru raspunsuri.

Parintii mei sunt inca in viata dar ei au casa lor in care locuiesc si ar dori sa imi doneze/cedeze/lase (nu stiu care este cea mai buna metoda) acest apartament mie, iar eu sa il despagubesc sa zic asa pe fratele meu cu o suma de bani (el are deja casa lui si nu este interesat de apartament).
Si cum eu sunt casatorita deja ma gandeam ca asta ca implica automat ca sotul meu va avea dreptul la o parte din apartament.





Depinde ce doriti. Daca vreti sa vindeti/ipotecati apartamentul in timpul vietii parintilor, trebuie sa va faca o donatie. Asta implica taxe de timbru, impozit, onorariu notar.
Daca nu aveti nevoie sa vindeti sau sa ipotecati apartamentul va pot face un testament.
In ambele situatii catre frate vor trebui sa faca o donatie. Fiind o suma in bani, donatia nu trebuie facuta la notar. Dar trebuie sa va preconstituiti o dovada scrisa in caz ca fratele va uita ca a primit aceasta donatie. de aceea am sugerat acel transfer bancar.
Donatie catre dumneavoastra sau mostenire, in ambele situatii, sotul nu va avea niciun drept asupra imobilului. Ar avea un drept daca ati cumpara acel imobil.
Succes!

Alte discuții în legătură

Mostenire sau testament? ContSters280210 ContSters280210 Buna seara! Parintii vor sa imi faca acte pe o garsoniera. In afara actului de vanzare-cumparare ce poate sa imi faca , act de mostenire sau ... (vezi toată discuția)
Donator de bani pentru vanzare cumparare iliescuelena iliescuelena Buna ziua, parintii mei detin impreuna un apartament .vor sa faca act de vanzare cumparare catre mine si fratele meu , dar eu sunt casatorita astfel ca ei nu ... (vezi toată discuția)
Dreptul familiei sau probleme juridice de familie alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu Buna ziua, Parintii mei sunt divortati si au un bun comun impreuna si anume un imobil cu 3 camere. Partajul nu a fost facut datorita faptului ca nu au fost ... (vezi toată discuția)