Detin teren agricol in zona Olteniei, pe care l-am dat in arenda. Este cultivat cu grau. Am optat pentru plata in bani a contravalorii arendei.
In contract nu este prevazuta o data ferma pentru efectuarea platii arendei. Se mentioneaza doar ca "Plata arendei se face pana la 31 decembrie a fiecarui an prin mandat postal."
In primii ani nu l-am "deranjat" pe arendas pentru plata arendei la vreun termen precis (ex: pentru anul agricol 2013 am preferat sa incasez contravaloarea in bani a arendei abia in martie 2014. La baza a stat calculul meu, gresit se pare, ca suma incasata va fi mai mare atunci cand pretul pe tona de grau este mai mare).
Pentru anul acesta am solicitat plata in luna august si intampin dificultati si amanari. Am depus o cerere in acest sens in 20 iulie, cum mi s-a indicat. Raspunsul a fost ca dureaza 35 zile de la data aprobarii platii pana imi primesc banii si ca oricum, ei nu fac plati inainte de 15 septembrie.
Vreau sa fac o modificare in contract prin care sa se specifice un termen clar pentru plata arendei. Este posibil? Ma intereseaza daca imi este permis legal sa cer plata arendei la recolta, "cel mai devreme incepand cu data de... , dar nu mai tarziu de data de..."
Multumesc
Multumesc pentru raspuns.
M-am exprimat gresit. Sigur ca modificarea o voi cere sub forma unui act aditional la contract, in urma unei negocieri. Am propus acest lucru si a fost agreata o viitoare discutie.
Contractul este facut pe 10 ani.
In raspunsul (verbal) de amanare, arendasul s-a prevalat de legi contabile si fiscale nou aparute, spune el, care il impiedica sa faca plati mai devreme de 15 septembrie. Si anul trecut am avut aceeasi problema. Atunci mi s-a plans insa ca nu-mi poate face plata fiindca are probleme cu niste conturi bancare blocate. In cele din urma, in cca o saptamana mi-a virat banii in cont.
In cazul in care nu obtin o data convenabila mie, adica la recolta, pot opta pentru plata arendei in produse, nu-i asa? Ar mai avea atunci vreun motiv de amanare? Nu iau in discutie eventuale pierderi ale recoltei din motive de intemperii, calamitati etc, ci ani buni cu o recolta satisfacatoare.