avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariu compesatoriu refuzat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariu compesatoriu refuzat

Buna ziua! Am o problema pe care vreau sa o rezolv cat mai repede si anume: pe data de 02.06, mi s-a adus la cunostinta ca se desfinteaza postul pe care eram eu incadrata si urmare a acestui lucru mi s-a desfacut CIMconf.art.65 codul muncii am intrat in preaviz de 20 de zile si pe data de 01.07 sefa mea aintocmit si decizia a trimis-o la ITM a vizat-o concluzie a facut tot ce trebuia ca eu sa pot beneficia de somaj Problema mea e salariu compensatoriu pe care eu am inteles ca am dreptul la el si am deschis subiectul cu sefa mea pe data de 29.06 Mi-a cerut un ragaz (pentru a se documenta)pana pe data de 01.07 cand coincide cu data deciziei. În data de 01.07 mi-a raspuns si citez < am vorbit cu cineva la itm si mi-a spus ca tu nu beneficiezi ca daca nu este nimic stipulat in contractul individual de munca si nici in regulamentul de functionare interioara, nu aveti nici o obligatie sa achitati salariu sau salarii compensatorii". O zi buna.
Cel mai recent răspuns: rocriss , utilizator 11:29, 14 Iulie 2009
Solicitati in scris acordarea 1 salar compensatoriu avand catemei dispozitiile CCMUNN pentru perioada 2007-2010.
Daca refuza puteti sa-dati in judecata, fiind litigiu de munca..
Faceti o cerere scrisa in care solicitati un salariu compensatoriu. Nu uitati sa solicitati numar de inregistrare pe acea cerere si daca refuza in continuare ii dati si judecata.
am facut aceasta solicitare si in scris si mi-a raspus negativ (ca nu sunt afiliata niciunui sindicat si ca nu e specificat in CIM si ca asa a fost sfatuita de cei de la ITM) pe langa acest aspect eu am cerut un singur salariu sonf art78 din CCMUNN dar am auzit ca aceste acordari de salarii compensatorii tin si de ramura in care lucrezi .Eu am lucrat intr-un birou notarial , ma puteti ajuta cu nr acestora in aceasta ramura ?si daca ajung in instanta pot face referire la ele?
Potrivit art. 11 alin. (1) din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata, clauzele contractelor colective de munca produc efecte, dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii din unitate, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel;
b) pentru toti salariatii incadrati in unitatile care fac parte din grupul de unitati pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca la acest nivel;
c) pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca;
d) pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din tara, in cazul contractelor colective de munca la nivel national.

Ramurile de activitate pentru care se pot incheia contracte colective de munca sunt cele prevazute in Anexa nr. 4 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 si sunt impartite in functie de codul activitatilor din economia nationala (CAEN).

Astfel, ramurile pentru care se incheie contracte colective de munca sunt:
- Agricultura, piscicultura si pescuit
- Silvicultura, economia vanatului, apelor si protectia mediului
- Industria miniera, geologie
- Energie electrica, termica, petrol, gaze
- Industria alimentara, a bauturilor si a tutunului
- Industria textila si a produselor textile
- Industria pielariei si a incaltamintei
- Exploatarea si prelucrarea lemnului
- Celuloza si hartie
- Edituri si poligrafie
- Industria chimica si petrochimica
- Materiale de constructii si industria cimentului
- Industria sticlei si a ceramicii fine
- Metalurgia feroasa, neferoasa si produse refractare
- Constructii de masini
- Industria electrotehnica, mecanica fina si utilaje, electronica
- Industria mobilei si alte activitati industriale n.c.a.
- Reciclarea materialelor
- Constructii
- Comert
- Turism, hoteluri si restaurante
- Transporturi
- Posta si telecomunicatii
- Activitati financiare, bancare, de asigurari
- Cercetare-proiectare
- Administratie publica
- Invatamant
- Sanatate si asistenta sociala
- Gospodarie comunala-locativa, transporturi locale
- Mass-media
- Cultura
- Alte activitati si servicii.

In situatia in care nu se incheie contracte colective de munca pe ramura sau grupuri de unitati, prevederile contractului colectiv de munca la nivel national sunt considerate niveluri minime de la care incepe negocierea contractelor colective de munca la nivel de unitati.
1. Raspunsul dat de ITM arata incompetenta si neprofesionalismul acelui functionar care a spus asa ceva.
2. Daca lucrati la un birou notarial (deci cu juristi de meserie) nici nu mai era nevoie sa mai intrebe la ITM, trebuia numai ca angajatorul sa citeasca bine CCMUNN.
3. Nici o instanta nu va poate refuza dreptul legal pe care il aveti.
4. Actionati angajatorul in judecata la Tribunalul din judetul unde aveti domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe. Castigati 100%.
Succes!

Alte discuții în legătură

Societatile care nu au ccm(cu mai putin de 21 salariati) nu sunt obligate la plata saariului compensator? ralucat32 ralucat32 Buna ziua. Va rog sa imi raspunde-ti la aceasta intrebare. Am mai postat-o dar nu am primit raspuns daca este sau nu obligata societatea. In urma ... (vezi toată discuția)
Somaj ioanatm ioanatm Buna ziua, Daca o firma din domeniul constructiilor are 13 angajati si vrea sa concedieze 5, cate zile preaviz trebuie sa acorde, 15 sau 20? Intreb asta ... (vezi toată discuția)
Drepturi marianelena marianelena Ma numesc Marian si sunt in perioada de preaviz la una din unitatile grupului Boromir.Nu am putut sa cunosc ,sa citesc nicaieri Contractul colectiv de munca la ... (vezi toată discuția)