avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1100 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conflicte de munca - neplata salariului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conflicte de munca - neplata salariului

Buna ziua
as dori sa aflu si eu mai multe despre care ar fi procedura pe care ar trebui sa o urmez pentru a-mi recupera salariul pe care firma la care lucrez refuza sa il achite . Am dovezi in care am tot solicitat acest lucru si de fiecare data am fost dusa cu vorba. Pana la urma mi sa spus ca cel mai bine este sa dau in judecata firma dar nu stiu ce si cum sa fac mai departe , la cine sa apelez , #-o#-o. Mai nou sunt si santajata ca daca nu semnez documente ca mi-as fi primit banii atunci categoric nu ii voi mai primi . Deci daca ma puteti ajuta ar fi grozav . Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:33, 7 August 2015
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

Multumesc frumos pentru raspuns , am facut deja reclamatie la ITM deoarece eu pana in acest moment nu am semnat state de plata, nu am protectia muncii si nici contractul pentru medicina muncii ,
Dar eu as dori sa ii dau in judecata , ca sa vada ca sunt in stare sa merg cat de departe se poate ca sa mi se achite salariul restant. Am de asemenea dovada ca pe cartea de munca am salariul minim si in mana am luat mai mult . Presupun ca as putea sa ma folosesc si de acest lucru in instanta .
Care ar fi urmatorii pasi pe care ar trebui sa ii fac? Sa vorbesc cu un avocat ?
Puteti lua legatura si cu un avocat in aceasta privinta.

Daca considerati ca va puteti descurca singura , atunci pasii sunt :
- redactarea cererii de chemare in judecata.
Potrivit art.194 C.proc.civ., cererea de chemare in judecata va cuprinde:

a) numele si prenumele, domiciliul sau resedinta partilor ori, pentru persoane juridice, denumirea si sediul lor. De asemenea, cererea va cuprinde si codul numeric personal sau, dupa caz, codul unic de inregistrare ori codul de identificare fiscala, numarul de inmatriculare in registrul comertului sau de inscriere in registrul persoanelor juridice si contul bancar ale reclamantului, precum si ale paratului, daca partile poseda ori li s-au atribuit aceste elemente de identificare potrivit legii, in masura in care acestea sunt cunoscute de reclamant. Dispozitiile art. 148 alin. (1) teza a II-a sunt aplicabile. Daca reclamantul locuieste in strainatate, va arata si domiciliul ales in Romania unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul;
b) numele, prenumele si calitatea celui care reprezinta partea in proces, iar in cazul reprezentarii prin avocat, numele, prenumele acestuia si sediul profesional. Dispozitiile art. 148 alin. (1) teza a II-a sunt aplicabile in mod corespunzator. Dovada calitatii de reprezentant, in forma prevazuta la art. 151, se va alatura cererii;
c) obiectul cererii si valoarea lui, dupa pretuirea reclamantului, atunci cand acesta este evaluabil in bani, precum si modul de calcul prin care s-a ajuns la determinarea acestei valori, cu indicarea inscrisurilor corespunzatoare. Pentru imobile se aplica in mod corespunzator dispozitiile art. 104. Pentru identificarea imobilelor se vor arata localitatea si judetul, strada si numarul, iar in lipsa, vecinatatile, etajul si apartamentul, precum si, cand imobilul este inscris in cartea funciara, numarul de carte funciara si numarul cadastral sau topografic, dupa caz. La cererea de chemare in judecata se va anexa extrasul de carte funciara, cu aratarea titularului inscris in cartea funciara, eliberat de biroul de cadastru si publicitate imobiliara in raza caruia este situat imobilul, iar in cazul in care imobilul nu este inscris in cartea funciara, se va anexa un certificat emis de acelasi birou, care atesta acest fapt;
d) aratarea motivelor de fapt si de drept pe care se intemeiaza cererea;
e) aratarea dovezilor pe care se sprijina fiecare capat de cerere. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor aplica, in mod corespunzator, dispozitiile art. 150. Cand reclamantul doreste sa isi dovedeasca cererea sau vreunul dintre capetele acesteia prin interogatoriul paratului, va cere infatisarea in persoana a acestuia, daca paratul este o persoana fizica. In cazurile in care legea prevede ca paratul va raspunde in scris la interogatoriu, acesta va fi atasat cererii de chemare in judecata. Cand se va cere dovada cu martori, se vor arata numele, prenumele si adresa martorilor, dispozitiile art. 148 alin. (1) teza a II-a fiind aplicabile in mod corespunzator;
f) semnatura.

- depunerea cererii de chemare in judecata.
Actiunea se depune la Tribunalul
in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
Actiunea se depune in doua exemplare, unul pentru instanta si unul pentru a fi comunicat partii adverse.
nu cred ca o sa stiu cum sa fac aceasta cerere asa cum trebuie , o sa incerc. Exista cumva vre-un model de unde ma pot ajuta ca sa o fac asa cum trebuie ?
Model de actiune gasiti aici :
[ link extern ]

Observatie:
- articolele mentionate in model trebuie actualizate.
- la cerere atasati copie c.i.m., copie acte aditionale la c.i.m. , copie decizie de incetare a c.i.m., copii de pe alte inscrisuri pe care le detineti etc.

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de concediu medical daca sunt angajat doar de 2 zile? mircea1987 mircea1987 Sunt angajat din 27 martie 2015 si in urma cu 2 zile am avut un accident in urma caruia nu pot sa lucrez. Medicul de familie mi-a spus ca nu poate sa-mi acorde ... (vezi toată discuția)
Daca am 6 luni lucrate pot beneficia de prenatal? elena_sava_4u elena_sava_4u Imi doresc foarte mult un copil si as vrea sa stiu daca pot beneficia de pre-natal,tinand cont ca am 6 luni lucrate.Astept rasp. dv. Multumesc! (vezi toată discuția)
Plata concediului medical marla1 marla1 Buna ziua, Ma ocup de salarii la firma la care lucrez. Ma confrunt cu situatia in care un angajat intrat in februarie de exemplu, in aprilie isi ia concediu ... (vezi toată discuția)