avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1126 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conflicte de munca - neplata salariului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conflicte de munca - neplata salariului

Buna ziua
as dori sa aflu si eu mai multe despre care ar fi procedura pe care ar trebui sa o urmez pentru a-mi recupera salariul pe care firma la care lucrez refuza sa il achite . Am dovezi in care am tot solicitat acest lucru si de fiecare data am fost dusa cu vorba. Pana la urma mi sa spus ca cel mai bine este sa dau in judecata firma dar nu stiu ce si cum sa fac mai departe , la cine sa apelez , #-o#-o. Mai nou sunt si santajata ca daca nu semnez documente ca mi-as fi primit banii atunci categoric nu ii voi mai primi . Deci daca ma puteti ajuta ar fi grozav . Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:33, 7 August 2015
multumesc frumos pentru raspunsuri
acum va mai deranjez cu inca o intrebare. Dupa cate luni de la angajare am dreptul la concediu medical? intreb deoarece in luna aprilie mie mi sa facut contractul de munca si in luna mai am fost internata la spital cu copilul, am avut concediu medical dat de medicul de familie , acel concediu este valabil desi eu am avut doar o luna de la angajare?
OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
Art. 7
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.


Art. 8
(1)Stagiul de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazut la art. 7, se constituie din insumarea perioadelor:
a)pentru care s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii de catre angajator sau, dupa caz, de catre asigurat, respectiv de catre fondul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale sau bugetul asigurarilor pentru somaj;
(2)Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate perioadele in care asiguratul beneficiaza de concediile si indemnizatiile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta.
(3)Se asimileaza stagiului de cotizare in sistemul de asigurari sociale de sanatate si perioadele in care asiguratul:
a)a beneficiat de pensie de invaliditate;
b)a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora.
c)a beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv perioadele in care persoanele asigurate au beneficiat de drepturile prevazute la art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4)Perioadele prevazute la alin. (2) si (3) se asimileaza stagiului de cotizare numai daca in aceste perioade asiguratul nu a realizat stagii de cotizare in intelesul prevederilor prezentei ordonante de urgenta.

Art. 9
Asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de cotizare, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor si SIDA. Lista cuprinzand urgentele medico-chirurgicale, precum si bolile infectocontagioase din grupa A este stabilita prin hotarare a Guvernului.

Asadar, nu exista nici o restrictie cu privire la concediul medical platit. Niciun angajator nu are dreptul sa conditioneze plata concediului medical de o vechime anume de la data angajarii.

Nu conteaza data la care se angajeaza o persona, dar daca are stagiu de cotizare in sistemul de sanatate poate beneficia de cm din prima zi de angajare. Astfel, va putea beneficia de cm din prima zi de angajare chiar daca are stagiu de cotizare de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical

Normele de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevad ca, se considera o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatia in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.
Ultima modificare: Vineri, 7 August 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de concediu medical daca sunt angajat doar de 2 zile? mircea1987 mircea1987 Sunt angajat din 27 martie 2015 si in urma cu 2 zile am avut un accident in urma caruia nu pot sa lucrez. Medicul de familie mi-a spus ca nu poate sa-mi acorde ... (vezi toată discuția)
Daca am 6 luni lucrate pot beneficia de prenatal? elena_sava_4u elena_sava_4u Imi doresc foarte mult un copil si as vrea sa stiu daca pot beneficia de pre-natal,tinand cont ca am 6 luni lucrate.Astept rasp. dv. Multumesc! (vezi toată discuția)
Plata concediului medical marla1 marla1 Buna ziua, Ma ocup de salarii la firma la care lucrez. Ma confrunt cu situatia in care un angajat intrat in februarie de exemplu, in aprilie isi ia concediu ... (vezi toată discuția)