avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... RECURS CU SEMNE DE INTREBARE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

RECURS CU SEMNE DE INTREBARE

Buna ziua, in urma cu 3 luni am castigat un proces de reziliere contract vanzare cumparare cu clauza de intretinere, deschis de batranul de care avem grija.Actiunea formulata de el a fost respinsa ca fiind neintemeiata, acesta recunoscand in principiu ca a refuzat intretinerea ,iar instanta l-a informat despre aplicarea principiului de drept potrivit caruia nimeni nu poate invoca propria culpa in ce priveste cauzele de reziliere ale unui contract.
Noi nu am solicitat cheltuieli de judecta. A fost si sfatul avocatului.
Ieri insa am gasit o citatie pe numele lui care il anunta sa se prezinte pentru recursul in acest dosar. Mentionez ca in procesul incheiat batranul nu a avut niciun fel de probe, a adus martori care nu cunosteau realitatea decat din spusele lui, si pus chiar in fata fotografiilor aduse de noi ca probe,fotografii care infatisau conditiile foarte bune in care acesta traieste si locuieste ca ex:camera lui mobilata complet nou si renovata ,acesta nu le-a recunoscut in fata judecatoarei.Dupa terminarea procesului am primit multe amenintari cu moartea si cu incendierea casei. A facut chiar o cerere de debransare de la reteaua de gaze naturale, motivul fiind ...:OPLECAREA DIN TARA PE TERMEN NELIMITAT.Tot singur a cerut si o ancheta de la primarie ce viza persoanele asistate social sau aflate in dificultate.Doamnele din comisie care au venit in casa si au vazut in ce conditii traieste acest batran,ne-au sugerat sa apelam la un medic pentru o expertiza psihiatrica.Va mai aduc la cunostinta ca am fost tarati pe la toate sectiile de politie municipala si judeteana ,ajungand chiar si la sectia: criminalistica , unde acesta trimitea teancuri de scrisori Au venit chiar si acasa comisarii sa se informeze despre cazul acestui " batran amarat si bolnav"(dupa spusele lui).A fost amuzant chiar cand unul din comisari i-a spus : "...Nu te inteleg ...Dumneata traiesti in conditii mai bune decat parintii mei.Esti servit la pat , ai acces oriunde...pui oamenii pe drumuri degeaba!
Este clar concluzionand, ca nu am fost cei mai norocosi oameni cand l-am gasit pe acest batran si mai ales cand am hotarat sa facem actul acesta cu el. Intrebarea este insa ...ce este de facut acum cu acest recurs? Am cheltuit multi bani si la primul. Es te evident ca batranul este influentat de cineva care doreste sa puna mana pe casa mai ales dupa ce noi am investit destul de mult in renovarea aproape completa a ei .Putem veni cu o intampinare inainte de procesul propriu-zis in care sa cerem o expertiza psihiatrica?Doar are 84 de ani in curand si nu putine sunt problemele pe care ni le face zi de zi! Contractul l-am facut in urma cu 4 ani si jumatate.Nu mai are nicio ruda, si in momentul de fata refuza ajutorul nostru inchizandu-si chiar dormitorul cu cheia. In speranta ca nu v-am obosit foarte tare asteptam un sfat! Va multumesc.Alexandra

Cel mai recent răspuns: pytycucu , utilizator 16:01, 14 Iulie 2009
Nu stiu cat de tare v-ar ajuta expertiza psihiatrica in fata instantei de recurs. Instanta de recurs este o instanta de control judiciar si nu face decat sa verifice temeinicia hotararii instantei de fond pe baza probelor administrate de instanta de fond. Singura exceptie in cazul inadmisibilitatii probelor noi este cea cu inscrisuri. Cum expertiza nu este un inscris, aceasta proba este inadmisibila. Data fiind situatia prezentata nu aveti de ce sa va faceti griji. Nici avocat nu va mai trebuie, neaparat. Nu aveti decat sa va faceti aceleasi aparari ca si la fond.
Sigur ca puteti sa formulati o intampinare si pe langa apararile care le-ati facut la prima instanta, va recomand sa aratati ce comportament a avut dupa pronuntarea hotararii.
In probatiune puteti cere efectuarea unei expertize dar nu veti putea dovedi cu martori starea de fapt.
Vera a scris:

Sigur ca puteti sa formulati o intampinare si pe langa apararile care le-ati facut la prima instanta, va recomand sa aratati ce comportament a avut dupa pronuntarea hotararii.
In probatiune puteti cere efectuarea unei expertize dar nu veti putea dovedi cu martori starea de fapt.


:( In recurs nu se pot administra alte probe decat inscrisurile, cum corect a aratat Brom inaintea mea. Expertiza este inadmisibila.
@pytycucu Din pacate nu aveti altceva de facut decat sa-l suportati, pentru ca asa este cu contractele de intretinere intre straini (si chiar intre rude uneori) cumperi mata-n sac. Doar dupa ce deschizi bine sacul vezi ce ai luat.
Va contrazic stimate coleg ubik.
Este vorba de un recurs formulat impotriva unei hot care nu a fost apelata.
Experiza nu este inadmisibila, am avut situatii in care s-au efectuat chiar si contraexpertize in aceasta cale de atac.
Rapoartele de expertize sunt tot inscrisuri.
Vera a scris:

Va contrazic stimate coleg ubik.
Este vorba de un recurs formulat impotriva unei hot care nu a fost apelata.
Experiza nu este inadmisibila, am avut situatii in care s-au efectuat chiar si contraexpertize in aceasta cale de atac.
Rapoartele de expertize sunt tot inscrisuri.

Eu nu contrazic pe nimeni. Sunt prea uluita ca s-o fac. Intervin pentru a-mi pune niste intrebari, intrucat Codul de procedura civila a fost, este si va ramane pentru mine o carte de capatai.

Incep cu finalul mesajului citat: daca rapoartele de expertiza sunt tot inscrisuri, de ce, in cadrul sectiunii "Administrarea dovezilor", legiuitorul le trateaza distinct? Inutil sa mai mentionez si opiniile exprimate in literatura de specialitate.

Revenind la admisibilitatea administrarii probei cu expertiza in calea extraordinara de atac a recursului, redau dispozitile art. 316 Cod procedura civila:
"Dispozitiile de procedura privind judecata in apel se aplica si in instanta de recurs, in masura in care nu sunt potrivnice celor cuprinse in acest capitol."

Or, in cadrul cap. I - "Recursul" din titlul V - "Caile extraordinare de atac", exista art. 305 care prevede urmatoarele:
"In instanta de recurs nu se pot produce probe noi, cu exceptia inscrisurilor, care pot fi depuse pana la inchiderea dezbaterilor."

"Inscrisuri noi" sunt toate actele scrise - emanate de la partile in proces sau de la un tert - care ar fi putut inrauri solutia cauzei daca ar fi fost folosite de instanta a carei hotarare se ataca (Plenul Trib. Supr., decizia de indrumare nr. X/1953 modificata prin decizia de indrumare nr. 11/1960).

Din 1955 pana in prezent, respectiv incepand cu I. Stoenescu si terminand, daca vreti, cu V. M. Ciobanu, in literatura de specialitate a fost exprimata in mod constant opinia ca nu pot fi asimilate inscrisurilor noi rapoartele de expertiza.

Cat despre faptul ca este vorba despre un recurs promovat impotriva unei hotarari care nu este susceptibila de a fi atacata cu apel, Codul de procedura nu distinge in privinta propunerii si administrarii de probe.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Alte discuții în legătură

Discernamant svixer svixer Cum poti dovedi ca o persoana nu a avut discernamant cu 4 ani in urma ? La ora actuala chiar nu are discernamant (nu exista un act in care este pus sub ... (vezi toată discuția)
Se poate solicita instantei expertiza psihiatrica a celuilalt parinte aiai aiai ? intr-un proces de divort si incredintare minor, motivat de urmatoarele: - agresivitate si impulsivitate crescuta (pana acum, fata de sotie); exista mai ... (vezi toată discuția)
Expertiza contabila Manole Dumitru Manole Dumitru In cadrul procesual am solicitat o expertiza judiciara contabila cu \"obiective\" bine conturate si clare. Expertul raspunde foarte vag la obiectivele mele, ... (vezi toată discuția)