Vera a scris:
Va contrazic stimate coleg ubik.
Este vorba de un recurs formulat impotriva unei hot care nu a fost apelata.
Experiza nu este inadmisibila, am avut situatii in care s-au efectuat chiar si contraexpertize in aceasta cale de atac.
Rapoartele de expertize sunt tot inscrisuri.
Eu nu contrazic pe nimeni. Sunt prea uluita ca s-o fac. Intervin pentru a-mi pune niste intrebari, intrucat Codul de procedura civila a fost, este si va ramane pentru mine o carte de capatai.
Incep cu finalul mesajului citat: daca rapoartele de expertiza sunt tot inscrisuri, de ce, in cadrul sectiunii "Administrarea dovezilor", legiuitorul le trateaza distinct? Inutil sa mai mentionez si opiniile exprimate in literatura de specialitate.
Revenind la admisibilitatea administrarii probei cu expertiza in calea extraordinara de atac a recursului, redau dispozitile art. 316 Cod procedura civila:
"Dispozitiile de procedura privind judecata in apel se aplica si in instanta de recurs, in masura in care nu sunt potrivnice celor cuprinse in acest capitol."
Or, in cadrul cap. I - "Recursul" din titlul V - "Caile extraordinare de atac", exista art. 305 care prevede urmatoarele:
"In instanta de recurs nu se pot produce probe noi, cu exceptia inscrisurilor, care pot fi depuse pana la inchiderea dezbaterilor."
"Inscrisuri noi" sunt toate actele scrise - emanate de la partile in proces sau de la un tert - care ar fi putut inrauri solutia cauzei daca ar fi fost folosite de instanta a carei hotarare se ataca (Plenul Trib. Supr., decizia de indrumare nr. X/1953 modificata prin decizia de indrumare nr. 11/1960).
Din 1955 pana in prezent, respectiv incepand cu I. Stoenescu si terminand, daca vreti, cu V. M. Ciobanu, in literatura de specialitate a fost exprimata in mod constant opinia ca nu pot fi asimilate inscrisurilor noi rapoartele de expertiza.
Cat despre faptul ca este vorba despre un recurs promovat impotriva unei hotarari care nu este susceptibila de a fi atacata cu apel, Codul de procedura
nu distinge in privinta propunerii si administrarii de probe.
Consilier juridic,
Gabriela Pintea