avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... RECURS CU SEMNE DE INTREBARE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

RECURS CU SEMNE DE INTREBARE

Buna ziua, in urma cu 3 luni am castigat un proces de reziliere contract vanzare cumparare cu clauza de intretinere, deschis de batranul de care avem grija.Actiunea formulata de el a fost respinsa ca fiind neintemeiata, acesta recunoscand in principiu ca a refuzat intretinerea ,iar instanta l-a informat despre aplicarea principiului de drept potrivit caruia nimeni nu poate invoca propria culpa in ce priveste cauzele de reziliere ale unui contract.
Noi nu am solicitat cheltuieli de judecta. A fost si sfatul avocatului.
Ieri insa am gasit o citatie pe numele lui care il anunta sa se prezinte pentru recursul in acest dosar. Mentionez ca in procesul incheiat batranul nu a avut niciun fel de probe, a adus martori care nu cunosteau realitatea decat din spusele lui, si pus chiar in fata fotografiilor aduse de noi ca probe,fotografii care infatisau conditiile foarte bune in care acesta traieste si locuieste ca ex:camera lui mobilata complet nou si renovata ,acesta nu le-a recunoscut in fata judecatoarei.Dupa terminarea procesului am primit multe amenintari cu moartea si cu incendierea casei. A facut chiar o cerere de debransare de la reteaua de gaze naturale, motivul fiind ...:OPLECAREA DIN TARA PE TERMEN NELIMITAT.Tot singur a cerut si o ancheta de la primarie ce viza persoanele asistate social sau aflate in dificultate.Doamnele din comisie care au venit in casa si au vazut in ce conditii traieste acest batran,ne-au sugerat sa apelam la un medic pentru o expertiza psihiatrica.Va mai aduc la cunostinta ca am fost tarati pe la toate sectiile de politie municipala si judeteana ,ajungand chiar si la sectia: criminalistica , unde acesta trimitea teancuri de scrisori Au venit chiar si acasa comisarii sa se informeze despre cazul acestui " batran amarat si bolnav"(dupa spusele lui).A fost amuzant chiar cand unul din comisari i-a spus : "...Nu te inteleg ...Dumneata traiesti in conditii mai bune decat parintii mei.Esti servit la pat , ai acces oriunde...pui oamenii pe drumuri degeaba!
Este clar concluzionand, ca nu am fost cei mai norocosi oameni cand l-am gasit pe acest batran si mai ales cand am hotarat sa facem actul acesta cu el. Intrebarea este insa ...ce este de facut acum cu acest recurs? Am cheltuit multi bani si la primul. Es te evident ca batranul este influentat de cineva care doreste sa puna mana pe casa mai ales dupa ce noi am investit destul de mult in renovarea aproape completa a ei .Putem veni cu o intampinare inainte de procesul propriu-zis in care sa cerem o expertiza psihiatrica?Doar are 84 de ani in curand si nu putine sunt problemele pe care ni le face zi de zi! Contractul l-am facut in urma cu 4 ani si jumatate.Nu mai are nicio ruda, si in momentul de fata refuza ajutorul nostru inchizandu-si chiar dormitorul cu cheia. In speranta ca nu v-am obosit foarte tare asteptam un sfat! Va multumesc.Alexandra

Cel mai recent răspuns: pytycucu , utilizator 16:01, 14 Iulie 2009
pytycucu a scris:
(...)Putem veni cu o intampinare inainte de procesul propriu-zis in care sa cerem o expertiza psihiatrica?(...)

Dvs. veti avea calitatea de intimat in recurs, iar pentru a contracara recursul partii adverse nu aveti decat sa formulati o intampinare prin care sa combateti cele sustinute in cererea de recurs si sa intariti cele mentionate in prima hotarare. Procesele au anumite etape in desfasurare, iar cercetarea judecatoreasca este una dintre ele. Daca in fata primei instante s-au putut propune (i-ati cerut judecatorului sa accepte) toate tipurile de proba admise de codul de procedura, in recurs cel care trebuie sa-si probeze temeinicia afirmatiilor (in primul rand) este recurentul, adversarul dvs. Pentru instanta de recurs, asa cum s-a mai aratat in topic, doar inscrisurile pot fi admise ca si probe noi. Dvs. nu sunteti in pozitia de a propune administrarea unor probe noi in combaterea sentintei existente, pentru ca prima hotarare va este favorabila. Probele noi sunt considerate acele inscrisuri (de exemplu un act medical) care nu au fost avute in vedere de prima instanta (nu exista in dosarul initial), dar care daca ar fi fost admise puteau influenta decizia judecatorului, conducand la o alta solutie. Nu cred ca partea adversa a formulat actiunea in reziliere invocand motive medicale, motive existente acum 4 ani si jumatate, la data incheierii contractului, asa ca nu trebuie sa va ganditi la efectuarea unei expertize psihiatrice. Lipsa discernamantului partii adverse, pe care o sugerati, putea constitui baza unei actiuni in constatarea nulitatii absolute a actului, daca aceasta lipsa de discernamant exista la momentul incheierii actului de vanzare-cumparare. Deoarece nu sunteti intr-o astfel de actiune si instanta a verificat doar modul in care v-ati indeplinit prestatiile la care v-ati obligat, chestiunea discernamantului batranului la data la care va judecati este irelevanta. In schimb, nu este irelevanta atitudinea dvs. fata de pierderea discernamantului persoanei de care trebuie sa aveti grija. Clauza aceea de intretinere acopera si grija fata de starea de sanatate a celui in nevoie. Daca sunteti de buna credinta, sesizati directia de protectie sociala a primariei si chemati un medic acasa care sa-l consulte pe batran. Un medic psihiatru il poate consulta pe batran si acasa, ba chiar este de preferat sa o faca in mediul lui. Un asemenea comportament va este de folos deoarece batranul poate formula o noua actiune in reziliere pentru motive care nu au fost avute in vedere in primul litigiu, si anume lipsa dvs. de atentie si ingrijire fata de degradarea starii lui de sanatate.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul Dv.Revin insa cu o intamplare petrecuta in aceasta dimineata. Incercand sa plece pe ascuns cu o umbrela de gradina pe care noi am achizitionat-o in urma cu doua saptamani,am incercat in strada sa-l opresc.In secunda urmatoare am fost lovita de acesta de mai multe ori cu obiectul respectiv si zgariata cu unghiile pe gat destul de adanc, pana la sangerare.O masina a Politiei Comunitare se afla in trecere pe strada si cei doi agenti aflati in serviciul functiunii,au vazut exact momentul in care am fost agresata.Au oprit imediat langa el, dar nici dansii nu au reusit sa-l convinga sa se linisteasca.Desi la acest incident au fost martore doua vecine , nici una din acestea nu a dorit sa dea declaratie.Sustin ca nu vor sa aiba de a face cu el, ca il cunosc foarte bine de multi ani si ca le este frica stiindu-l ca fiind un om violent si razbunator. Am plecat in clipa urmatoare la spital unde am efectuat un control ,iar marti se va elibera certificatul medico-legal. La sectia de politie de care apartinem am fost dar ni s-a spus ca nu e nicio graba, sa asteptam certificatul pt ca plangerea o putem depunde in termen de 60 de zile de la agresiune.
Nici nu stiu ce sa va mai spun. Trec prin momente foarte grele, a ajuns sa imi fie teama pentru viata noastra asa incat seara inainte de culcare inchidem dormitorul nostru cu cheia.
Medicul legist mi-a sugerat azi sa merg in audienta la Parchet la un procuror si sa incercam explicandu-i prin ce trecem sa obtinem INTERDICTIE(nu mi-a explicat si ce presupune asta).
In orice caz nu ne putem opri aici .Vom face toate demersurile necesare pentru a ne proteja.In masura in care va exista si cineva sa ne asculte si mai ales sa actioneze in consecinta. Va multumesc inca o data.Alexandra




Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2009
pytycucu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Discernamant svixer svixer Cum poti dovedi ca o persoana nu a avut discernamant cu 4 ani in urma ? La ora actuala chiar nu are discernamant (nu exista un act in care este pus sub ... (vezi toată discuția)
Se poate solicita instantei expertiza psihiatrica a celuilalt parinte aiai aiai ? intr-un proces de divort si incredintare minor, motivat de urmatoarele: - agresivitate si impulsivitate crescuta (pana acum, fata de sotie); exista mai ... (vezi toată discuția)
Expertiza contabila Manole Dumitru Manole Dumitru In cadrul procesual am solicitat o expertiza judiciara contabila cu \"obiective\" bine conturate si clare. Expertul raspunde foarte vag la obiectivele mele, ... (vezi toată discuția)