Buna ziua,
Pun intrebarea in numele unei prietene. Se gandeste la divort si doreste sa stie daca sotul ii poate crea probleme.
Ea tocmai a plecat in strainatate. E totul legal, are serviciul acolo. A adus si copilul (va fi in clasa a V-a) si el va fi inscris la o scoala de acolo.
Sotul a venit cu ea ca sa depuna actele pentru permis de munca si s-a intors in Romania.
Prietena are o procura pentru un an de zile pentru copil.
Mentionez ca sunt casatoriti de 11 ani si in acest timp nu stiu daca el a avut vreodata serviciu legal (cu carte de munca).
In cazul in care vrea sa ceara divortul, ar dori sa stie ce probleme poate sa ii faca.
Un caz la care m-am gandit eu, este ca sotul sa ii ceara sa vada copilul si ea sa fie obligata sa plateasca avionul si cazarea.
Cazul in care sa fie acuzata ca a parasit domiciliul nu cred ca mai este cazul.
Va multumesc pentru raspuns.
Ce rost are sa mint? Am zis, sunt prietena ei. Si chiar nu vreau sa intru in detalii pentru ca si asa nu mi se pare ca e treaba mea. Si asa am impresia ca o sa se impace cu el, ca sigur s-a obisnuit cu felul lui de a fi.
Si tocmai asta intreb in numele ei: ce poate sa ii pretinda la un divort si sa ii creeze probleme?
În cazul divorţului, tatăl va obţine autoritatea părintească comună pentru copil, asta înseamnă ca la fiecare venire în ţară, să fie nevoită să ceară acordul tatălui copilului pentru ieşirea din ţară; acest lucru este valabil azi, dacă Romania intră în Spaţiul Schengen, dispare acest impediment. Eate posibil ca în hotărârea de divorţ să fie scris negru pe alb domiciliul copilului la adresa din străinătate, la mama şi hotărârea să reprezinte şi suplinirea semnăturii tatălui pentru deplasările din Romania la domiciliul său.
Există şi posibilitatea obligării mamei să aducă copilul în vacanţe, la tata, pe cheltuiala ei - depinde de felul cum se desfăşoară procesul.
Chiar nu am chef sa ma bag. Stie ca de obicei am mai multe raspunsuri si mi-a cerut sfatul. Nu i-am spus nici da, nici nu. Ii spun doar ce implica un divort. As prefera sa stie ca daca incepe procedurile poate sa iasa ceva urat. Si, sincer, nu de ei imi pasa. Imi pare rau de copil si imi este frica sa nu fie afectat.