avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati - constructie fara autorizatie terasa bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati - constructie fara autorizatie terasa bloc

La nivelul Asociatiei de Locatari s-a contractat prin reprezentant (Presedintele) lucrarea de constructie a unui pod (cu grinzi de lemn si invelitoare de tabla) pe terasa de la ultimul etaj, in baza unui Proces verbal prealabil semnat de jum+1 din proprietarii de apartamente, fara a exista in prealabil o autorizatie de construire. In urma actului de control intocmit de Politia Locala prin compartimentul specializat, s-a pus in vedere intrarea in legalitate pana la un anumit termen , care a fost depasit. In conditiile in care am precizat ca nu achit o lucrare ilegala, totusi se calculeaza penalitati de intarziere. Totodata, exista si posibilitatea de a se dispune demolarea, daca nu se obtine autorizatia de construire. Exista un temei legal pentru obligarea mea la plata penalitatilor, in situatia in care voi achita cota parte aferenta din lucrare doar atunci cand se va intra in legalitate ? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:52, 12 August 2015
Conform dispozitii in vigoare,art 49 din L nr 230/2007 asociatia de proprietari are dreptul sa aplice penalitati la orice suma cu titlu de restanta,neachitata in termenul legal stabilit
In cazul supus discutiei,presedintele de asociatie,are competenta sa analizeze daca lucrarea intruneste si detine documentele justificative,astfel incat si cotele individuale impuse proprietarilor sa fie intemeiate
Daca in final lucrarea urmeaza sa fie dezafectata,legal,asociatia nu ar trebui sa mai impuna obligatia achitarii c/v individuala,respectiv sa nu mai aplice penalitati
Dvs ati putea achita suma impusa si in situatia in care lucrarea urmeaza sa fie dezafectata,
suma respectiva ramane in evidenta dvs ,urmand a intra in fondul de reparatii
Se impune o precizare suplimentara din partea mea: lucrarea se executa in ianuarie 2015 fara autorizatie de construire (conform contract semnat de Presedintele Asoc, deci pozitia lui este evidenta). In februarie cval se regaseste pe lista de plata. Autorizatia se obtine (ipotetic vorbind) in octombrie. Eu achit cota parte de cheltuieli aferenta in luna urmatoare (noiembrie, atunci cand se intra in legalitate). Care este argumentul pentru obligarea mea la plata penalitatilor de intarziere pentru perioada februarie - octombrie cat lucrarea era ilegala (=fara autorizatie)? Nu este vina mea ca s-a executat o lucrare ilegala la care nu doresc sa consimt prin efectuarea platii.
persfiz a scris:
Care este argumentul pentru obligarea mea la plata penalitatilor de intarziere pentru perioada februarie - octombrie cat lucrarea era ilegala (=fara autorizatie)? Nu este vina mea ca s-a executat o lucrare ilegala la care nu doresc sa consimt prin efectuarea platii.

Nu este vina dumneasoastra dar este obligatia dumneavoastra de a plati sumele repartizate pe lista de plata. Proprietarii sunt obligati, conform legii 230/2007 sa achite cheltuielile repartizare. In situatia in care s-a hotarat in adunarea generala realizarea unor lucrari, hotarare luata legal, statutar, cei care au lipsit la adunarea generala ori cei ce ar fin impotriva acestei hotarari au doua variante legale:
- sa se supuna hotararii adunarii generale
- sa conteste in instanta acea hotarare in termenele legale.

Iar suportarea acestor cheltuieli nu are legatura cu obtinerea autorizatiilor de efectuare a lucrarilor. Hotararea este luata in asociatie, cheltuielile se suporta de toti proprietarii, proprietari care prin hotararea lor pot suporta, de exemplu, si eventualele cheltuieli suplimentare pentru proiecte, autorizatii... sau amenzi aferente neincadrarii in termenne s.a.m.d.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda pentru constructia acoperisului fara autorizatie. andrey-mihaiescu andrey-mihaiescu Buna seara! In urma cu 5 ani am cumparat un apartament la etajul 1 intr-un bloc cu 4 etaje unde locatari au construit acoperis tip sarpanta fara autorizatie. ... (vezi toată discuția)
Termoizolatie catalin_v_ursachi catalin_v_ursachi In urma a 2 sedinte de bloc, presedintele de asociatie impreuna cu aproximativ 30 de proprietari din 80, au hotarat strangerea unui fond egal pt toti locatarii ... (vezi toată discuția)
Bloc: pretentii financiare de la vecini - proprietar ultimul etaj pentru reparare mansarda claudiustan claudiustan Buna ziua, Proprietarul de la ultimul etaj (4) al blocului a initiat construirea unei mansarde pe motiv ca ii ploua in casa. Asociatia de proprietari nu ... (vezi toată discuția)