Buna seara! In urma cu 5 ani am cumparat un apartament la etajul 1 intr-un bloc cu 4 etaje unde locatari au construit acoperis tip sarpanta fara autorizatie. Blocul e prevazut cu acoperis tip terasa. De curand asociatia a primit amenda de la politia locala de 1000 lei care au fost pusi la plasa la intretinere de catre toate apartamentele. Legal cine trebuie sa plateasca amenda? dar daca asociatia vrea sa scoata autorizatie de constructie care costa foarte mult, e legal sa platim noi loctari? este normal ca vecini care au construit acoperisul sal dea jos si apoi toti locatari sa platim izolatia la acoperisul tip terasa ? va multumesc!
Amenda trebuie platita de toti proprietarii. Exista insa si posibilitatea contestarii acesteia, cel mai probabil, termenul in care se putea contesta procesul-verbal de contraventie a expirat.
Care este masura complementara dispusa prin procesul-verbal de contraventie, in afara de amenda, intrarea in legalitate, desfiintarea acoperisului?
Este obligatoriu ca Asociatia sa solicite autorizatie de construire, in conformitate cu Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, costurile obtinerii autorizatiei se impart intre toti proprietarii, sunt costuri pe cota-parte indiviza de proprietate.
De ce se pune problema desfiintarii acoperisului si construirii unuia nou?
Referitor la costurile necesare construirii unui nou acoperis, acestea trebuiesc suportate de toti proprietarii, sunt costuri pe cota-parte indiviza de proprietare, potrivit art. 84-85 din Legea 196/2018
Amenda nu trebuie platita de toti proprietarii, daca a fost o constructie ilegala. Contestati lista de plata in termen de 10 zile de la afisare conform art. 28 din legea 196/2018..Constructia unui nou acoperis (legal), sau lucrari de reabilitare a terasei se vor repartiza ca suma drept cheltuieli pe CPI, conform aceleiasi legi.
Uneori raspunsurile legale nu coincid cu ceea ce am dori noi si nici cu ceea ce este just.
Prin procesul-verbal de contraventie s-a stabilit obligarea Asociatie de proprietari la plata unei amenzi si nu a celor care au construit ilegal acoperisul bloculu.i
Prin urmare singura obligata la plata amenzii este Asociatia de proprietari.
Daca se doreste atragerea raspunderii patrimoniale a persoanelor care au construit ilegal acoperisul respectiv va trebui sa va adresati unei instante de judecata si abia dupa pronuntarea unei hotarari in acest sens, acestia vor putea fi obligati la plata amenzii.
Cine este responsabil de construirea acelui acoperis fara autorizatie? Vecinii de la ultimul etaj? Nu cumva se poate retine o culpa si din partea conducerii Asociatiei pentru acea constructie ilegala a acoperisului ? Cine trebuia sa se ingrijeasca de construirea acoperisului, de legalitatea constructiei ?
De ce Asociatia nu a contestat procesul-verbal de contraventie?
De ce au construit vecinii singuri acel acoperis? Exista cumva un motiv de forta majora? Exista obligatia Asociatiei de a-i despagubi pentru cheltuiala facuta ?
Dvs. hotarati care din variante este mai practica, platiti acea suma repartizata sau va adresati instantei de judecata. De fapt, Asociatia ar trebui sa faca acest lucru, dar cred ca nu au interes.
Acopersiul reprezeinta parte comuna
Daca asociatia de proprietari a fost sanctionata pentru constructie neautorizata amenda se repartizeaza tuturor proprietarilor
Acoperisul fiind parte comuna,eventuale documente necesare intrarii in legalitate se repartizeaza tuturor proprietarilor
Este la latitudinea asociatieid e proprietari ce este mai avantajos dezafectarea constructiei neautorizate sau intrarea in legalitate
Ambele variante implica utilizarea de sume pentru autorizare
Amenda nu poate fi repartizata pe CPI tuturor proprietarilor, daca s-a incalcat legea. Legea 196/2018 spune:
Articolul53
Adunarea generala a proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
…..................
e)adopta hotarari privind executarea lucrarilor de intretinere, reparatii, modernizare, consolidare si reabilitare termica si eficienta energetica a condominiului;
…..................
Articolul51
Adunarea generala a asociatiei de proprietari hotaraste, cu acordul a doua treimi din numarul total al proprietarilor din condominiu, asupra oricarei actiuni vizand modernizarea condominiului, cum ar fi transformarea unuia sau mai multor elemente de echipament existent apartinand imobilului respectiv, adaugarea de elemente noi, amenajarea corpurilor de cladiri destinate folosintei comune sau crearea unor astfel de corpuri, cu conditia ca ea sa fie conforma destinatiei condominiului, cu respectarea legislatiei in vigoare.
Articolul52
(1)Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa prejudicieze interesele proprietarilor, acestia sau orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau pot/poate ataca in justitie respectiva hotarare.
(2)Actionarea in justitie in conformitate cu prevederile alin. (1) nu intrerupe executarea hotararii decat in cazul in care instanta dispune suspendarea acesteia.
Daca asociatia a fost sanctionata tocmai pentru nerespectarea legii, e absurd ca repartizarea amenzii sa fie legala pe CPI. Bineinteles ca trebuie, in cazul asta , sa-ti cauti dreptatea in instanta, dar nu se poate afirma:
"Daca asociatia de proprietari a fost sanctionata pentru constructie neautorizata amenda se repartizeaza tuturor proprietarilor"
mai ales ca acel proprietar nu a participat in vreun fel la neautorizarea constructiei.
Ar însemna că asociația, prin reprezentanții ei, poate savirsi orice trasnaie, dar nota de plata se împarte fix la toți, pentru ca e egalitarism la consecințe.
Ma întreb dacă există hotărâre AG în această chestiune?!