avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1121 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Constructie sarpanta bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Constructie sarpanta bloc

Constructie sarpanta bloc.
Asociatia a primit din partea din partea primariei o adresa in care se stipuleza: "....daca lucrarile au fost executate in regim propriu iar proprietarii detin documentatiile legale(proiect,avize,autorizatii etc.)aceste documentatii trebuie aduse la cunostinta asociatiei de proprietari,deoarece intretinerea si repararea proprietatii comune intra in sarcina asociatiei.In conditiile in care pentru sarpantele construite,actualii proprietari nu detin niciun document,iar bloculeste prevazut din constructie cu terasa,acestia trebuie sa intreprida demersurile legale pentru intrarea in legalitate,in caz contrar acoperisul blocului trebuie adus la forma initiala.Avand in vedere cele de mai sus va rugam sa luati masurile necesare privind intrarea in legalitate in ceea ce priveste acoperisurile aferente blocurilor care fac parte din asociatia dvs. Va facem cunoscut faptul ca raspunderea juridica pentru prejudiciile sau daunele cauzate de eventualele desprinderi ale acoperisului revine in sarcina proprietarilor de imobil sau reprezentantilior asociatiilor dupa caz" . Avand in vedere ca in cadrul asociatiei NU exisista niciun document(acord de construire,contract cu firma de constructii,chitanta privind cheltuieli din fondul de reparatii/sarpanta) care sa ateste implicare in constuctia sarpantelor CARE este efectul juridic asupra asociatiei,pentru eventualele daune cauzate de desprinderea sarpantei ?? Adresa primariei NU da si un termen de rezolvare !! Cu mentiunea ca asociatia a trimis notificari proprietarilor de la ultimul nivel sa prezinte documentatia prevazuta in adresa.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:13, 24 Aprilie 2023
Asociatia mai exact conducerea nu trebuia sa permita orice modificare fara autorizatie.
Dar inca nu e momentul pierdut. Puteti reclama acum la primarie ca s-au efectuat lucrari care nu au acordul asociatie si ati pasat problema la ei care trebuie sa vina sa amendeze si sa oblige sa readuca la situatia initiala.
Daca se intampla ceva cum ar fi sa zboare asociatia(toti) platesc pagubele dar daca mai si moare cineva conducerea si apoi cei care au efectuat lucrarea raspund primii. Unde s-a intamplat sa zboare a raspuns proprietarul care facuse fara autorizatii , firma care facuse pentru proprietar daca a avut facturi sa dovedeasca ca a facut o firma si nu el si asociatia de proprietari.
Cea mai buna solutie este sa reclamati acum la primarie nu sa stati dupa nici un proprietar ca daca ar fi vrut sa fie legal faceau legal de la inceput.
Pe langa primarie reclamati si la inspectoratul de stat .
Totodata anuntati si proprietarii ca veti notifica si sa-si darame fiecare cat mai repede daca sa scape de amenzi.
[ link extern ]

ART. 39
Modificările constructive și utilizarea în alte scopuri a unor părți sau elemente de construcție ale
condominiului, precum și amplasarea de mijloace publicitare pe fațada și/sau pe
terasa/învelitoarea imobilului, suspendarea de stâlpi, pereți, scări interioare și altele asemenea se
fac numai cu acordul a două treimi din proprietarii membri ai asociației de proprietari, al tuturor
proprietarilor direct afectați și pe baza autorizației de construire, cu respectarea legislației în
vigoare

Ca sa faci legal un acoperis la bloc trebuie asa multe acte, proiecte si autorizatii ca multi au renuntat desi stabilisera ca manardeaza si isi face un spatiu de depozitare.

Ultima modificare: Joi, 20 Aprilie 2023
w_v_w_v, utilizator
Intrarea in legalitate a mentionatei sarpante executate fara forme legale,practic este imposibila dupa finalizarea sarpantei
Pentru executie sarpanata condominiu sunt necesare mai multe avize,acorduri
1-hotararea adunarii generale cu acord pentru executare acoperis,sursa de finantare
2-expetiza tehnica a imobilului de locuit comun .Greu de realizat dupa executarea acoperisului
3-realizare cadastru si ridicari topografice
4-proiect tehnic acoperis
Sarpantele sunt facute de cel putin 25 de ani, in regie proprie si evident fara sa intrebe asociatia. Cum se face ca de atata timp Primaria NU a observat aceste constructii si sa amendeze la vremea respectiva??? Adica acum raspund cei care conduc asociatia pentru ceva de acum 25 de ani???

""Conform Legii Nr. 7, Art. 2, punctul 14 din 6 ianuarie 2020 se modifica prevederile articolului 37, alin. 6 al Legii Nr. 50/1991 si se stipuleaza faptul ca dreptul de proprietate asupra constructiilor se poate intabula in cartea funciara in baza unei adeverinte sau certificat de atestarea a edificarii constructiei.
Prevederile se aplica si in cazul constructiilor realizate fara autorizatie de construire daca s-a implinit termenul de prescriptie de 3 ani pentru sanctionarea faptei.
Pentru intabularea unei constructii fara autorizatie, autoritatile locale vor emite certificatul de atestare a edificarii constructiei in baza unei expertize tehnice calitative – Expertiza MLPAT, pentru a stabili daca aceasta intruneste cerintele fundamentale(structura de rezistenta, securitatea la incendiu) si unei documentatii cadastrale realizate de catre un inginer geodez – cadastrist autorizat ANCPI.
Nu se elibereaza certificatul de atestare daca prin expertiza tehnica se constata neideplinirea cerintelor de baza pentru construire ori se incalca reglementarile planului de urbanism.""


In plus nu cred ca prevederile Legii 196/2018 se pot aplica retroactiv. Ideea e ca Primaria arunca "pisica moarta" in curtea asociatiei. Din punct de vedere legal asociatia nu poate sanctiona proprietarii care si-au construit sarpantele. Primaria putea si poate sa o faca. Noi am notificat proprietarii sa aduca documentatia constructiei in asociatie,asa cum se cere in adresa primariei. Dar daca ei NU o fac?? Ii putem obliga ? Nu. Doar vom informa la randul nostru primaria trimitandu-le nominal persoanele care locuiesc la ultimul nivel care si-au construit sarpantele.
Ultima modificare: Vineri, 21 Aprilie 2023
elevic, utilizator
Primaria poate sanctiona atat asociatia de proprietari cat si individual locatarii de la ultimul imobil si o vor face.
Ce importanta are cand au observat ilegalitatea?
Cei care au venit la conducere pe rand trebuia sa anunte ilegalitatea si sa someze locatarii pentru demolare.

Atentie la exprimare !
.


Ultima modificare: Vineri, 21 Aprilie 2023
latka, utilizator
Nu aveti dreptate, exista in sensul asta si o decizie ICCJ :
"Prin Decizia ICCJ nr. 16 în dosarul nr. 1134/1/2020 instanța supremă a concluzionat că „În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 13 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare, raportate la dispozițiile art. 31, coroborate cu cele ale art. 37 alin. (5) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, termenul de prescripție a răspunderii contravenționale pentru contravențiile prevăzute de art. 26 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 50/1991, republicată, constând în executarea, fără autorizație de construire, a unei construcții ce cuprinde toate elementele structurale necesare pentru a fi considerată terminată la data constatării contravenției, curge de la data terminării în fapt a construcției”.
[ link extern ] /

Va ramine insa responsabilitatea individuala pentru pagubele produse de bucati din acele constructii, in cazul desprinderii si provocarii de daune.
Ultima modificare: Vineri, 21 Aprilie 2023
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Amenda pentru constructia acoperisului fara autorizatie. andrey-mihaiescu andrey-mihaiescu Buna seara! In urma cu 5 ani am cumparat un apartament la etajul 1 intr-un bloc cu 4 etaje unde locatari au construit acoperis tip sarpanta fara autorizatie. ... (vezi toată discuția)
Constructie fara autorizatie grin grin O CONSTRUCTIE de ex.acoperisul unui bloc tip terasa , a fost modificat in acoperis tip serpanta in anul 2009.Persoana care a facut aceasta modificare nu are ... (vezi toată discuția)
Legea 50/1991 kermint kermint Daca un acoperis la un bloc a fost facut in anul 2005 ( transformarea din terasa in sarpanta ) fara autorizatie de constructie asociatia mai poate fi amendata ... (vezi toată discuția)