Bunica mea a decedat anul trecut si dupa ea au ramas mostenitori mama mea si sora mamei mele; In ultimii ei ani de viata bunica a locuit impreuna cu sora mamei mele, timp in care bunica a vandut o bucata de teren cu o suma de bani de care a beneficiat integral sora mamei mele; mama a aflat de aceasta vanzare de-abia acum la deschiderea succesiunii. Mama poate legal revendica ceva din suma de bani obtinuta din vanzarea acelui teren fara stirea ei in timpul vietii bunicii, teren pe care mama il considera ca parte din mostenirea ei ?
Nu prea poate face nimic mama. Bunica a vandut terenul cat dansa era in viata, deci si-a vandut terenul care era proprietatea dumneaei. Acum ca de bani s-a folosit sora...cam asta este.
Cu alte cuvinte, mama nu poate revendica nimic din terenul acela si nici din suma, intrucat, la momentul instrainarii terenului, ea nu avea niciun drept asupra acelui teren. De asemenea, bunica nu avea nicio obligatie de a o anunta pe mama dvs ca ea intentioneaza sa vanda terenul si de asemenea doar mama, in fapt, considera terenul ca ii apartine ca fiind mostenitoare. In drept, terenul nu mai face parte din masa succesorala de la data instrainarii lui.
Corect spus de andrei17, cat timp bunica a trait si vanzarea a fost efectuata de aceasta, mama dumneavoastra nu poate pretinde niciun folos de pe urma vanzarii acelui teren. Daca bunica a considerat ca de bani sa se foloseasca matusa dumneavoastra, a fost decizia ei. Cu aproximativ aceeasi problema m-am confruntat si eu, insa vanzarea nu s-a mai efectuat. Acum pe partea cealalta, de bunica aveau grija in aceeasi masura si mama dumneavoastra si sora mamei? Vi s-ar parea corect ( spun in cazul in care mama dumneavoastra nu avea niciun interes pentru mama dumneaei cat a trait aceasta, si prin asta nu o judec fiindca fiecare se plange de ce-l doare) ca matusa dumneavoastra care a stat cu bunica, sa imparta "frateste" suma dobandita prin vanzarea terenului?
Tot ce se imparte cand se dezbate o succesiune, este reprezentat de bunurile mobile/imobile detinute de catre defunct in momentul decesului (si asta doar in cazul in care nu lasa un testament prin care macar o ruda din familie primeste ceva de la defunct, ori daca defunctul nu a facut acte de mostenire catre cineva inainte ca acesta sa treaca in nefiinta).
Acum sa explic: cazul 1: Defunctul lasa un testament scris si perfect legal in care matusii dumneavoastra ii lasa 90% din mostenire: x, Y, Z samd, si mamei dumneavoastra ii lasa restul de 10%... atunci treaba e clara.
Cazul 2. Daca bunica dumneavoastra i-a facut acte de mostenitor matusii dumneavoastra cat timp a fost in viata si i-a lasat dumneaei partial mostenirea, atunci la dezbaterea succesorala se mai imparte ce-a ramas neinstrainat (daca a ramas). Sa nu va treziti cine stie cu surprize.
@Edward
Realitatea e putin mai complicata decat ati presupus dumneavoastra.
Matusa mea si sotul ei au fost oameni hrapareti si au facut tot posibilul - si au reusit - ca prin scandaluri repetate, calomnii, mitocanie si prieteni politisti sa-i indeparteze pe parintii mei de curtea bunicilor in ultimii 20 de ani, timp in care au profitat de pensiile bunicilor si de proprietatea lor care a fost una de oameni gospodari(vie, pomi fructiferi, gradina de legume, oratanii, porci, etc). Unchiul si matusa au avut apartamentul lor la bloc, nu au locuit permanent in casa bunicilor, nici macar nu participau la treburile gospodariei, profitau numai de roadele muncii bunicilor. Bunica a fost ajutata efectiv de matusa mea doar in ultimul an de viata, dupa ce bunicul si apoi unchiul cel lacom au decedat. Cu cativa ani inainte, bunica, ramasa vaduva si cu probleme locomotorii, a fost convinsa (a se citi santajata: "daca nu vinzi teren si nu ne dai banii te lasam sa mori de foame", sunt vecini care cunosc situatia) sa vanda o parte din teren pentru suma de 22.000 euro; unchiul si matusa au avut de partea lor si "avantajul" situatiei din casa noastra: tata a suferit de Alzheimer in ultimii doi ani de viata si a fost ingrijit la domiciliu, noi nemaiavand putere si pentru bunica.
In acest moment matusa, unchiul si bunica sunt morti; bunica nu a lasat testament iar succesiunea s-a incheiat, mostenitori fiind mama mea si verisoara mea(fiica matusii).
Putem sa-i pretindem verisoarei - si daca da, ar merita, financiar vorbind ? - jumatate din suma obtinuta de parintii ei de la bunica mea, dupa toate cele intamplate, avand martori vecini din sat ?
Mosteniri
azucena
Buna ziua, va deranjez cu o intrebare, mama mea a avut in intretinere pe o matusa si pe sotul acesteia (decedati amandoia)era sora bunici (mama-mamei ... (vezi toată discuția)
Succesiunea
baciu mihaela
vreau sa stiu ce se poate face in cazul in care un mostenitor nu vrea sa se prezinte la succesiune! dar sa va prezint cazul meu mama mea a decedat acum o ... (vezi toată discuția)