avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cum imi deduc vacanta ?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cum imi deduc vacanta ?

Mentionez ca sunt administrator nesalarizat al propriei firme.As dori sa plec in vacanta la mare .As vrea ca macar o parte din cheltuieli- masa,cazare,etc sa le deduc pe firma .Am nevoie de vreo hartie tipizata ,delegatie sau ceva de genul asta ?Daca da,imi puteti indica un model sau daca se poate cumpara cum le spune acestor tipizate ? Va multumesc !

2.V-as ruga sa-mi spuneti ce avantaje as avea eu si ce avantaje fiscale ar avea firma mea (cheltuieli deductibile care sa micsoreze baza impozabila) daca m-as angaja (bonuri,tichete,asigurari etc ) .Exista si profesia de Administrator sau trebuie sa ma angajez Director General ? Va multumesc foarte mult !
Cel mai recent răspuns: Ioana Constantin , Contabil 23:15, 10 Iulie 2009
1. Ne rugati sa va sfatuim cum sa incalcati legea, pentru ca, cheltuielile cu vacanta admistratorului nu sunt nici pe departe cheltuieli deductibile. Doar deplasarile in interesul firmei sunt deductibile. Spre exemplu, daca mergeti la un potential client, un targ de comert, etc. Binenteles, pentru asta veti avea nevoie de un ordin de deplasare si o delegatie.

2. Avantajele in cazul ca va angajati ar fi ca, spre exemplu, ati avea bani disponibili pentru a va putea plati vacantele. Puteti de asemenea sa va acordati tichete de masa, in suma de 8,48 RON * nr de zile lucratoare din luna. Bonurile de masa, salariul si contributiile aferente virate statului (pentru care veti beneficia de asigurari de sanatate, somaj si pensie), sunt deductibile la calculul impozitului pe profit. Puteti sa va angajati atat ca Administrator de societate comerciala, cat si ca Director general.
Va multumesc frumos pentru raspuns! Ordinul de deplasare si delegatia sunt formulare tipizate sau pot sa le fac singur ? Exista cumva un model ? ordinul de deplasare si delegatia trebuie semnate si stampilate doar de mine sau si de potentialul client?
Aprob ce a spus colega/colegul de mai sus.

In primul rand angajati un expert contabil pentru a va sfatui si aplica corect legile contabile si fiscale.

Puteti sa incheiati contract de mandat sau CIM, pentru a sustine din fonduri proprii aceste costuri (vacanta, benzina, intretinere lunara).


Legea 31/1990:

"Art. 152. (2) Remuneraţia directorilor, obţinută în temeiul contractului de mandat, este asimilată din punct de vedere fiscal veniturilor din salarii şi se impozitează potrivit legislaţiei în materie.
(3) Prin derogare de la art. 5 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, remuneraţia directorilor obţinută în temeiul contractului de mandat este asimilată salariului, din punctul de vedere al obligaţiilor decurgând pentru director şi societatea comercială din legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, inclusiv dreptul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, legislaţia privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, precum şi din legislaţia privind asigurările de sănătate.
.........
Art. 196.1. - (1) În cazul societăţilor cu răspundere limitată cu asociat unic, acesta va exercita atribuţiile adunării generale a asociaţilor societăţii.
(3) Asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societăţii cu răspundere limitată al cărui asociat unic este.
.........
Art. 272. - (1) Se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societăţii, care:
2. foloseşte, cu rea-credinţă, bunuri sau creditul de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect;
3. se împrumută, sub orice formă, direct sau printr-o persoană interpusă, de la societatea pe care o administrează, de la o societate controlată de aceasta ori de la o societate care controlează societatea pe care el o administrează, suma împrumutată fiind superioară limitei prevăzute la art. 144.4 alin. (3) lit. a), sau face ca una dintre aceste societăţi să îi acorde vreo garanţie pentru datorii proprii; "

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Remuneratie director executiv care are si calitatea de administrator la un s.a. la care o unitate administrativ teritoriala este actionar unic omihalache69 omihalache69 Un director executiv care are si calitatea de administrator la o societate la care o unitate administrativ teritoriala este actionar unic, pentru munca ... (vezi toată discuția)
Acordare tichete cadou pentru clienti (persoane fizice) fideli edit1948 edit1948 Buna ziua ! O societate are ca obiect de activitate vanzare cu amanuntul si ar dori, pentru stimularea vanzarilor, sa acorde tichete cadou clientilor ... (vezi toată discuția)
Diurna interna deductibila Max22 Max22 care este diurna legala pt intern deductibila fiscal? Cheltuielile cu masa servita in delegatie este deductibila daca se acorda si diurna? (vezi toată discuția)