avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Asistent radiologie
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Asistent radiologie

buna ziua! lucrez ca asistent de radiologie intr-un cabinet privat. am doua nelamuriri. mai este in vigoare legea nr.31/1991 conform careia lucratorii din radiologie au programul de lucru redus la 6 ore in loc de 8? Angajatorii sunt obligati sa plateasca sporuri suplimetare fiind nivelul 2 de radiatii?
De ce in contractul semnat ne-au pus sa semnam pe functie de asistent medical generalist si nu asistent radiologie? multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:35, 7 August 2015
Legea nr.31 din 22 martie 1991 privind stabilirea duratei timpului de muncă sub 8 ore pe zi pentru salariaţii care lucrează în condiţii deosebite - vătămătoare, grele sau periculoase este inca in vigoare.
[ link extern ]
aici nu intra si radiologia? asa citisem
Indiferent de sectorul in care se desfasoara activitatea de radiologie, se aplica Normele CNCAN pentru securitate radiologica - vezi aici: [ link extern ]
Ma intreb ce fel de activitate de radiologie puteti desfasura daca angajatorul nu v-a instruit cu normele susmentioante.
La semnarea contractului individual de munca trebuia sa primiti fisa de post (cu atributii de asistent radiologie), iar in CIM sa se mentioneze toate sporurile de care beneficiati, inclusiv grupa de munca.
Pentru acordarea de grupa de munca, angajatorul trebuia sa intocmeasca documentatii si sa obtina avize de la ITM respectand prevederile HG nr. 261/ 2001 cu modificarile si completarile ulterioare (ultima HG nr. 11173/ 2014) pentru conditii deosebite, respectiv HG nr. 1025/ 2003 cu modificarile si completarile ulterioare (ultima HG nr. 632/ 2012) plus nominalizare firma si locuri de munca/ posturi de lucru in anexa 2 si 3 la Legea nr.263/ 2011 pentru conditii speciale de munca.
Probabil ca angajatorl dvs. nu a respectat prevederile susmentionate, motiv pentru care aveti CIM pentru asistent generalist desi lucrati ca asistent radiolog.
Puteti sesiza ITM si DSPJ in scris, cu nr. de inregistrare/ data asupra situatiei existente, dar este posibil ca firma sa primeasca interzicere de functionare pentru activitatea de radiologie deoarece nu are angajati lucratori pregatiti profesional/ autorizati in conditiile legii, etc. si probabil nici laboratorul respectiv nu indeplineste conditiile legale de autorizare pentru functionare.
va multumesc pentru raspuns. la acelasi lucru m-am gandit si eu, dar nefiind de specialitate am considerat ca e mai bine sa intreb. ce ar fi de facut, nu stiu. . .

fiind functie de asistent medical generalist avem urmatoarele conditii de munca:
- ativitatea nu se desfasoara in conditii vatamatoare , grele sau periculoase cnf legii 31/1991
- activitatea prestata se desfasoara in conditii normale de munca potrivit legii br 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.
Convenabil pentru ei,nu?

Ultima modificare: Sâmbătă, 8 August 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Daca ne referim strict la aspectele financiare, atunci sigur ca este convenabil angajatorului asa ceva.

Alte discuții în legătură

Cim-condiţii de muncă Anaj Anaj Buna ziua, in c.i.m al unui angajat care lucreaza in conditii normale de munca, 8 ore/zi ce se trece la pct. G. Condiţii de muncă? 1. Activitatea se ... (vezi toată discuția)
Radiatiile in mediu privat V_Vlad V_Vlad Buna ziua! Lucrez la un centru de radiologie dentara (in sistem privat)... Exista vreo lege care sa-l oblige pe angajator sa recunoasca vreo grupa de munca sau ... (vezi toată discuția)
Cum pot obține în prezent schimbarea grupei de muncă? Chioseaua Chioseaua Sunt asistent medical si lucrez intr-un cabinet dotat cu instalație radiologica de gradul 3( grupa a-III-a de risc radiologic conform CNCAN) pentru care ... (vezi toată discuția)