avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legea 70- cumparare apartament cu plata in numerar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legea 70- cumparare apartament cu plata in numerar

Buna ziua.
Persoana fizica vreau sa cumpar apartament.
Il pot achta cu bani cash, legea 70 se aplica in acest caz?
Multumesc.

Editat de moderator simonette12 motiv pct.1.2 din Regulament
Ultima modificare: Duminică, 9 August 2015
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Nu. Legea nr. 70/2015 se refera doar la platile facute intre profesionisti
" persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane"
.
Asadar puteti cumpara cu cash fara probleme.
MULTUMESC
Eu din lege din art următor, înțeleg ca dacă prețul depășește 50 mii lei, ar trebui să achitați prin banca dacă nu vreți sa plătiți amenda.
Art. 10.
Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar între persoanele fizice, altele decât operaţiunile de încasări şi plăţi realizate prin intermediul instituţiilor care prestează servicii de plată autorizate de Banca Naţională a României sau autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene şi notificate către Banca Naţională a României, potrivit legii, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum şi cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi, se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzacţie. Sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate în numerar pentru tranzacţiile mai mari de 50.000 lei, precum şi fragmentarea unei tranzacţii mai mari de 50.000 lei.
Art. 12.
(1) Nerespectarea prevederilor art. 1 alin. (1), art. 3 alin. (2) şi (3), art. 4 alin. (1), (2) şi (4), art. 9 şi 10 constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiuni, şi se sancţionează, prin derogare de la prevederile art. 8 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu amendă de 10% din suma încasată/plătită care depăşeşte plafonul stabilit de prezentul capitol pentru fiecare tip de operaţiune, dar nu mai puţin de 100 lei.
Indiferent de persoana fixica sau juridica. Orice plata mai mare de 50 000 ron tb facuta prin transfer bancar. Acest lucru va va spune si notarul public unde veti face vanzarea.
Am inteles, multumesc frumos, deci aproximativ 11000 euro cash si restul prin banca.Trebuie sa traiasca si bancile nu?

Editat de moderator simonette12- motiv pct.1.2 din Regulament (am rugamintea sa lecturati Regulamentul forumului )
Ultima modificare: Luni, 10 August 2015
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Împrumutul de la o persoană fizică se tranzacționează prin bancă? dacă da, de la ce sumă este obligatorie procedura? OPLA OPLA Buna ziua, am doua întrebări: 1. in cazul când o persoana fizica dorește sa ia un împrumut de la alta persoana fizica suma împrumutată trebuie ... (vezi toată discuția)
Suma maxima plata numerar tranzactie imobiliara Eu-Genius Eu-Genius Buna ziua. Care este suma maxima legala care se poate plati numerar pentru o tranzactie imobiliara intre doua persoane fizice? Daca valoarea tranzactiei ... (vezi toată discuția)
Aplicare legea 70/2015 - plata fragmentata OzanaGrl OzanaGrl Buna ziua, Am o nelamurire privind legea 70/2015 daca ma puteti ajuta. Doresc sa cumpar o casa in valoare de 382.500 Ron prin banca Asta presupune un ... (vezi toată discuția)