Un subiect deschide o actiune in contencios, impotriva institutiei mele publice, nemultumit de examenul organizat de aceasta (si picat de acesta) si cere si daune si de la institutie, ca persoana juridica, si de la o persoana fizica din comisie. Instanta nu-i da dreptate si-i respinge actiunea ca nefondata. Institutia (sau persoana fizica careia i s-au cerut daune) poate sa pretinda invers acele daune ce li s-au cerut? De la petentul respectiv?
Multumesc.
Institutia in cauza poate promova un nou litigiu prin care sa solicite asa ceva.
Art. 1349 C.civ. - Răspunderea delictuală
(1) Orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane.
(2) Cel care, având discernământ, încalcă această îndatorire răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat să le repare integral.
Care ar fi cele 4 elemente ale unei răspunderi delictuale în cazul de față , pentru a justifica daunele- care este faptul ilicit, prejudiciul, legătura dintre ele și vina?
Doar cheltuieli de judecată îi pot fi solicitate persoanei respective.și atât.
La examenul picat probabil că avea dreptul de a face contestație și mai mult, notele nu sunt de natură juridică, acte administrative, pt. a fi atacate în contencios. Prin urmare din această cauză i-a fost respinsă și acțiunea. în contencios. Instituția fiind publică, nu văd ce daune ar putea avea cu atât mai mult cu cât instanța a respins acțiunea respectivei.
Lege?!?!
RebeccaMe
Am o problema in legatura cu vecinii mei....isi spala masinile langa zidul casei mele..mi-a picat multa tencuiala la camara, care este chiar in dreptul locului ... (vezi toată discuția)
Cod civil
B_Cosmin
rog sa-mi spuneti la ce articol din codul civil se incadreaza o persoana care premeditat creaza prejudicii materiale altei persoanei fizice? Unde pot gasi ... (vezi toată discuția)
Insulta si calomnia
clyde2010
Intrebare: pana la urma,articolele care se refera la insulta si calomnie din Ncpenal au fost reintroduse in cod,sau chestiunea a ramas in coada de peste? Una ... (vezi toată discuția)