avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Pret diferit
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Pret diferit

Un prieten a avut un control de la ANAF. Vinde pe factura si pe casa de marcat. I s-a spus ca pretul de pe casa de marcat sa fie mai mare decat pretul de pe factura. Este corect?
Daca pe factura vanzarile sunt cu ridicata,iar pe bon fiscal sunt cu amanuntul,este corect.
Multumesc pt. raspuns.
El are regim en gros. Ceea ce nu vinde pe factura bate in casa de marcat. Cei de la anaf i-au spus ca incurajeaza evaziunea si de aceea ceea ce vinde pe casa de marcat sa aiba pretul mai mare decat ceea ce vinde cu factura. Este vreun articol, ceva , in Codul fiscal care il obliga sa faca asa?
Nu sunt astfel de prevederi in Codul fiscal,dar cititi urmatoarele prevederi :

Din punct de vedere contabil nu este obligatorie organizarea de gestiuni distincte, in conditiile in care evidenta marfurilor nu se tine la pret de vanzare cu amanuntul, adica evidenta stocurilor se tine cantitativ -valoric (FIFO, CPM,LIFO).

Exista insa in vigoare prevederile OG 99/2000 privind comercializarea produselor si a serviciilor de piata, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare care interzic exercitarea de activitati de comert cu ridicata si comert cu amanuntul in aceeasi structura de vanzare, respectiv suprafata de vanzare. Nerespectarea acestei prevederi constituie contraventie, care se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 10.000 lei (limitele se dubleaza in cazul sanctiunilor aplicate persoanelor juridice) si cu interzicerea uneia dintre cele doua activitati, asa cum se prevede la art. 73 pct. 22, art. 74 si art. 76 din ordonanta mentionata.

Art. 4 al acestei ordonante defineste urmatorii termeni astfel:
" c) comert cu ridicata/de gros - activitatea desfasurata de comerciantii care cumpara produse in cantitati mari in scopul revanzarii acestora in cantitati mai mici altor comercianti sau utilizatori profesionali si colectivi;
d) comert cu amanuntul/de detail - activitatea desfasurata de comerciantii care vand produse, de regula, direct consumatorilor pentru uzul personal al acestora;
(......)

j) structura de vanzare - spatiul de desfasurare a unuia sau mai multor exercitii comerciale;
Din ceea ce mi-ati spus nu cred ca este corect ceea ce i-au spus. Mai concret,prietenul meu distribuie drojdie la fabricile de paine. Unele iau factura, altele nu. Deci pe aceeasi firma el trebuie sa aiba un pret pe factura si un alt pret pe casa de marcat. Ce ziceti?
Pentru fabricile de paine ar trebui emise facturi,indiferent de valoare,plata facandu-se cu chitanta. Daca vor numai bon fiscal,atunci sa plateasca pretul cu amanuntul(inclusiv adaosul comercial).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa de marcat la vanzare cu ridicata adrycrys adrycrys Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o mica problema: suntem societate comerciala cu vanzarea cu ridicata (nu cu amanuntul) si dorim sa vindem si persoanelor ... (vezi toată discuția)
Vanzare engros si endetail alina1977 alina1977 Tin contabilitatea la o firma care vinde medicamente de uz veterinar en gros. Vor sa vanda din aceeasi gestiune si catre populatie. Pe langa casa de marcat e ... (vezi toată discuția)
Gestiune cu ridicata cimpazu cimpazu buna ziua, as vrea sa stiu si eu daca dintr-o gestiune cu ridicata pot vinde atat la persoane juridice cu factura cat si la persoane fizice cu bon ... (vezi toată discuția)