avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Unde solicit avocat din oficiu pentru parchet?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Unde solicit avocat din oficiu pentru parchet?

Sunt persoana vatamata in dosar la Parchetul de pe langa Curtea de Apel.
Cand o sa dea procurorul ordonanta, o sa fie situatia sau nu sa fac plangere impotriva ordonantei procurorului.
Insa in 20 zile trebuie sa adresez cererea ajutor public judiciar, pt avocat din oficiu.
O adresez instantei competente? Sau unde? Si ce se intampla daca nu se solutioneza in 20 zile??
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 08:50, 14 August 2015
Pentru a putea beneficia de avocat din oficiu este necesar sa intruniti anumite conditii -legal prevazute ,respectiv sunteţi cercetat penal si sunteţi minor, militar cu termen redus, rezervist concentrat sau mobilizat, elev a unei instituţii militare de invatamant, internat intr-un centru de reeducare sau intr-un institut medical educativ,etc
Se mai poate solicita aparator din oficiu si in situatia in care cercetarile penale se fac cu privire la savarsirea unei infractiuni pentru care legea prevede pedeapsa cu detentie pe viata sau pentru care minimul pedepsei cu inchisoare este de 5 ani sau mai mare.
Se poate dispune aparator din oficiu,in situatia in care organul de urmarire penala apreciaza ca dvs personal nu sunteti in masura sa va aparati corespunzator si daca nu aveti aparator ales ,se poate dispune desemnarea unui aparator din oficiu-potrivit dispozitiilor art. 24 din Constitutia Romaniei care precizeaza ca dreptul la aparare este garantat
Ea nu se apara, ea acuza, si dupa cate stiu Constitutia nu prevede dreptul de a fi asistat pentru a acuza pe altii.
Constitutia prevede la art. 24 (1) Dreptul la apărare este garantat.
(2) În tot cursul procesului, părţile au dreptul să fie asistate de un avocat, ales sau numit din oficiu.

Nu inteleg... adica in civil am dreptul sa solicit avocat din oficiu, indiferent ca sunt reclamant... iar in penal nu am dreptul ????

Care este actul normativ care reglementeaza ajutorul public judiciar in materie penala??
Ultima modificare: Marți, 11 August 2015
aidu, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Grozav, multumesc!!

Daca actul normativ se numeste 'proiect protocol'...este el in vigoare??

Eu sunt persoana care a fost victima unei infracţiuni, iar venitul lunar pe membru de familie nu este mai mare decât salariul minim brut pe ţară stabilit pentru anul în curs.
Si am sesizat organele de urmarire penala in termen de maxim 60 de zile de la data savarsirii infractiunii

Totusi nu imi este evident ca ma incadrez la art. 5 alin (1)
deoarece desi eu consider ca sunt în situația că partea civilă nu şi-ar putea face singură apărarea, - e evident ca n-am cum, deoarece nu am studii juridice, iar faptuitorul e judecator!

dar nu stiu daca organul de urmărire penală apreciază la fel.
Asadar indrept cererea de acordare a ajutorului public judiciar la Tribunal sau la Parchet??

care sunt alte cazuri prevăzute de lege încare se impune desemnarea unui avocat din oficiu??
Ultima modificare: Marți, 11 August 2015
aidu, utilizator

Alte discuții în legătură

Asistenþã juridicã/ reprezentare parte vãtãmatã GheorgheFloroiu GheorgheFloroiu Partea vătămată poate să ceară avocat din oficiu? Ce condiţii trebuie să fie îndeplinite pentru acest lucru? (vezi toată discuția)
Avocatul partii vatamate asista la cercetare? bianca231 bianca231 Buna ziua, Doresc sa stiu daca avocatul partii vatamate are dreptul sa asiste la audierile martorilor si ale acuzatilor inainte de incheierea cercetarii si ... (vezi toată discuția)
Ordinea administrarii probelor in timpul urmaririi penale aidu aidu In calitate de suspect, am solicitat procurorului administrarea probei cu audierea persoanei vatamate. Am aflat ulterior ca a fost deja audiata persoana ... (vezi toată discuția)