avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Cercetare eveniment SSM petrecut ia afara tarii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Cercetare eveniment SSM petrecut ia afara tarii

Buna ziua,
Sunt serviciu extern la o firma care are angajati soferi profesionisti. Aceasta firma la randul sau presteaza sevicii de condus camioane la o firma din Suedia. Nu este detasare nici delegare, ci practic soferii raman angajatii firmei din Romania si sunt la dispozitia firmei suedeze. Practic echipamentele tehnice sunt ale firmei din Suedia. Tot firma din Suedia pune la dispozitie si EIP. Am o dilema cu evidenta acestor EIP, daca sa o mai tin si eu sau nu, la fel si cu graficul de intretinere ET, idem daca eu mai fac evaluzarea de riscuri sau tot ei.
In cazul unui eveniment cum ar trebui de procedat, fac eu cercetarea sau o fac ei. Nu cred ca se piot face 2 dosare de cercetare.
Raman dator pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Gheorghe Patrascu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 09:52, 14 August 2015
Din momentul in care lucratorul a fost pus la dispozitia utilizatorului, are aceleasi drepturi si obligatii ca angajatii utilizatorului(respectiv firma suedeza, in cazul nostru).
Conform HG nr. 1256 din 21/12/2011privind condiţiile de funcţionare, precum şi procedura de autorizare a agentului de muncă temporară, art.11 al.(3):
Toate condiţiile de bază de muncă şi de angajare stabilite prin legislaţie, regulamentul intern, contractul colectiv de muncă aplicabil, precum şi prin orice alte reglementări specifice aplicabile utilizatorului sunt aplicabile în mod direct şi salariaţilor temporari pe durata misiunii de muncă temporară.
Pentru activitatea desfasurata in Suedia obligativitatea evaluarii riscurilor revine firmei suedeze. In cazul unui eveniment, tot firma suedeza face cercetarea, dumneavopastra puteti face parte din comisia de cercetare.
Multumesc mult pentru raspuns. Are logica ce mi-ati raspuns. Presupun ca anuntarea unui eventual eveniment o vor face tot ei. Insa cred ca si eu am ceva obligatii la ITM local, in cazul unui eveniment.
Multumesc!
Fiind vorba de angajati ai unei firme din Romania, chiar daca presteaza activitati pentru o firma straina in baza unui contract de prestari servicii sunt aplicabile prevederile Legii ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare:
Art. 26 Orice eveniment, aşa cum este definit la art.5 lit. f), va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are
cunoştinţă despre producerea acestuia.
Art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de
incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
Art. 30 (1) În sensul prevederilor art. 5 lit. g), este, de asemenea, accident de muncă:
m) accidentul suferit de personalul român care efectuează lucrări şi servicii pe teritoriul altor ţări, în baza unor contracte, convenţii sau în alte condiţii prevăzute de lege, încheiate de
persoane juridice române cu parteneri străini, în timpul şi din cauza îndeplinirii îndatoririlor de serviciu;
Sunt aplicabile si prevederile HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare
-SECTIUNEA a 4-a Comunicarea, cercetarea si inregistrarea evenimentelor produse in afara granitelor Romaniei, in care sunt implicati lucratori ai unor angajatori romani, aflati in indeplinirea sarcinilor de stat, de interes public sau a indatoririlor de serviciu, art.143-146
Ca SEPP aveti obligatii contractuale fata de firma cu care aveti incheiat contract de prestari servicii, atributii stabilite prin legisaltia de profil. Nu este normal sa va substituiti angajatorului, citez din mesajul dvs.: "..... Insa cred ca si eu am ceva obligatii la ITM local, in cazul unui eveniment ...."
Afirmatia dvs., citez: " .. Presupun ca anuntarea unui eventual eveniment o vor face tot ei ...." nu are acoperire legala, art. mentionanad altceva, respectiv:
-Art. 143. - (1) Comunicarea evenimentelor produse in afara granitelor tarii, in care sunt implicati lucratori ai unor angajatori romani, se face conform prevederilor art. 108-113.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) angajatorul are obligatia de a comunica evenimentul si misiunii diplomatice sau oficiului consular roman din tara respectiva.
(3) Orice eveniment produs pe teritoriul alte tari in care sunt implicati lucratori romani, detasati sau pusi la dispozitie de catre angajatori romani la angajatori straini, respectiv utilizatori straini, pentru efectuarea unor lucrari pe teritoriul altui stat, se comunica imediat de catre angajatorul roman misiunii diplomatice sau oficiului consular roman din tara respectiva.
(4) Angajatorii romani care detaseaza ori pun la dispozitie lucratori la angajatori straini, respectiv utilizatori straini, au obligatia sa includa in cuprinsul conventiilor internationale si contractelor bilaterale incheiate cu partenerii straini clauze cu privire la comunicarea evenimentelor.
(5) Evenimentele in care sunt implicate persoane din cadrul misiunilor diplomatice sau al oficiilor consulare romane, precum si persoane care indeplinesc sarcini de stat sau de interes public in afara granitelor tarii vor fi comunicate Ministerului Afacerilor Externe din Romania de catre misiunile diplomatice sau oficiile consulare romane. Ministerul Afacerilor Externe are obligatia de a comunica aceste evenimente Inspectiei Muncii.
Comunicarea evenimentelor produse se vor face conform prevederilor de la al.(4)
Conform aceluiasi protocol/ convenntii/ contracte bilaterale se va face si cercetarea evenimentelor. In mod normal, angajatorul roman care pune lucratori la dispozitia unui angajator strain, pe teritoriul altui stat, nominalizeaza un lucrator cu atributii de conducator al locului de munca, caz in care acesta are atributii si in domeniul ssm conform legislatiei romane, dar si a legisaltiei statului respectiv.
Multumesc mult pentru raspuns! Ma bucur sa vad ca exista persoane foarte bine instruite in domeniu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul muncii  maria scutariu maria scutariu agentul de munca temporara roman pune la dispozitie un muncitor unui utilizator din UE . daca apare un accident de munca: 1.care dintre parti trebuie sa faca ... (vezi toată discuția)
Accident de muncă,în delegație in olanda,nedeclarat de ei ... Adrian Doru Adrian Doru Accident de muncă,în delegație in Olanda,nedeclarat de ei trimis acasă ne tratat a doua zi după.Ce pot face,ei incalcind toate normele EU și drepturile ... (vezi toată discuția)
Accident de munca - produs in belgia, angajat al unei firme din romania si detasat in belgia Gina C Gina C Buna ziua! Sotul meu este angajat la o firma.de constructii dinGalati si detasat inBelgia. Luni,29oct 2018 a cazut de pe schela rupandu.si piciorul in zona ... (vezi toată discuția)