avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere colectiva versus cerere incetare cim cu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere colectiva versus cerere incetare cim cu acordul partilor

Buna ziua,
Am nevoie de un sfat va rog. Mi se desfiinteaza postul, este o concediere colectiva anuntata din iunie 2015 printr-o notificare de concediere colectiva semnata de HR. Acum astept decizia de concediere , insa mi-am gasit si alt loc de munca si trebuie sa incep acolo. Pt ca am solicitat sa imi dea decizia cat mai repede, ei promisesera ca in 18 august mi-o vor inmana, acum mi=au comunicat ca nu se poate decat dupa data de 20, dar ca pot pleca mai repede daca voi completa cererea de incetare a raporturilor de munca cu acordul partilor si cu solicitarea de primire a salariilor compensatorii. Va rog sa imi spuneti, daca voi completa aceasta cerere , iar decizia inidividuala de concediere nu este emisa inca, ei pot apoi sa nu imi plateasca salariile compensatorii pe motiv ca nu a fost concediere colectiva? Repet, notificarea de concediere colectiva a fost emisa in iunie, dar astept decizia de concediere per individ. Vreau neaparat acele salarii compensatorii si in acelasi timp sa imi incep noul job.Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:46, 12 August 2015
Nu completati cererea cu acordul partilor; e, practic, o renuntare la drepturile legate de concedierea colectiva.
1. Si in situatia in care un c.i.m. inceteaza cu acordul partilor este posibila acordarea de salarii compensatorii.

Potrivit principiului libertatii de vointa contractuale, partile pot fi negociate şi cuprinde în contractul individual de muncă şi alte clauze specifice.
Art. 1270 alin. (1) Cod Civil dispune: „Contractul valabil încheiat are putere de lege între părţile contractante”. Valabilitatea contractului este subordonată respectării ordinii publice şi bunelor moravuri cu prilejul încheierii contractului.

De asemenea, art.20 alin.1 C.mun. dispune ca, in afara clauzelor esenţiale prevăzute la art. 17, între părţi pot fi negociate şi cuprinse în contractul individual de muncă şi alte clauze specifice.

2. In opinia mea, plata salariilor compensatorii si cererea de incetare a c.i.m. cu acordul partilor trebuie sa se faca in acelasi moment. Deoarece poate exista suspiciunea ca dupa semnarea cererii de incetare a c.i.m. cu acordul partilor , angajatorul sa tergiverseze plata acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Compensatii atunci cand esti dat afara pe motiv ca se muta firma in india para15000 para15000 Buna ziua, Lucrez la o firma din RO pentru un client englez. Firma din Anglia a fost cumparata de o corporatie din Japoina. Japonezii vor sa schimbe ... (vezi toată discuția)
Legalitate acordare salarii compensatorii indiferent de motivul incetarii cim zpavel_alia zpavel_alia Vi se pare legala acordarea unor salarii compensatorii in cazul in care contractul individual de munca incheiat intre parti inceteaza inainte de 1 an de la ... (vezi toată discuția)
Desfintare post - cum negociez? v_florina v_florina Buna ziua, Firma la care lucrez mi-a inmanat ieri o notificare pentru desfintarea postului de functionar. Am semnat pt luare la cunostinta. Contextul ... (vezi toată discuția)