Lucrez la o firma din RO pentru un client englez. Firma din Anglia a fost cumparata de o corporatie din Japoina. Japonezii vor sa schimbe tehnologia folosita si sa mute toate operatiunile in India. Saptamana trecuta ni s-a comunicat si in unul dintre departamentele noastre oamenii au fost anuntati ca se va renunta la serviciile lor, In consecinta 9 din 12 oameni si-au dat demisia ceilalti fiind mutati pe alte proiecte.
Ei si-au dat demisia din proprie initiativa probabil pentru ca sunt profesionisti cu multi ani de experienta si le va fi usor sa plece altundeva.
Intrebarea mea este:
Daca mi se intampla si mie ce pot sa fac sa nu imi semnez demisia? Ma protejeaza legislatia actuala intr-un fel? Mie mi se pare normal sa primim niste compensatii intr-o forma sau alta.
Mentionez ca nu avem contract colectiv de munca. Avem fiecare contract individual.
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.
2. Art.67 C.mun. : Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
3. Potrivit principiului libertatii de vointa contractuale, paritle pot fi negociate şi cuprinde în contractul individual de muncă şi alte clauze specifice.
Art. 1270 alin. (1) Cod Civil dispune: „Contractul valabil încheiat are putere de lege între părţile contractante”. Valabilitatea contractului este subordonată respectării ordinii publice şi bunelor moravuri cu prilejul încheierii contractului.
De asemenea, art.20 alin.1 C.mun. dispune ca, in afara clauzelor esenţiale prevăzute la art. 17, între părţi pot fi negociate şi cuprinse în contractul individual de muncă şi alte clauze specifice.
Astfel, prin negociere, se pot acorda compensatii in cazul incetarii c.i.m.
Daca nu aveti contract colectiv de munca sau contract individual care sa prevada compensatii pentru concedierea din motive economice, nu prea aveti sanse la compensatii importante.
Cea mai buna optiune ar fi sa negociati cu unitatea ca sa va dati demisia contra unor compensatii negociate individual cand va fi cazul. Prin demisia dvs., unitatea castiga timp si efort, adica nu va mai trebui sa intocmeasca documentatia necesara unei concedieri pentru motive economice. Dvs. castigati banii functie de ce puteti negocia, dar nu veti avea dreptul la somaj.
Pe de alta parte, o firma decisa sa isi "relocheze activitatea" va disparea de pe piata / se va inchide inainte ca dvs. sa puteti obtine eventuale despagubiri de la ei, in instanta. :(