Pornim de la faptul ca exista o firma deschisa in UK care se ocupa de plasarea fortei de munca din Romania ( si alte state ) acolo .
In cazul activitatii in acest domeniu in Romania , care dintre variantele de mai jos este cea mai usor de abordat :
1. Sa isi deschida o filiala in Romania , caz in care aceasta filiala trebuie sa respecte toate prevederile legale legate de recrutarea si plasarea fortei de munca ( legi , norme diverse , abordarea ITM , AJOFM , etc ) ?
2. Sa incheie contracte de prestari servicii cu o firma din Romania , avand ca obiect numai evaluarea personalului respectiv ? In baza unei bune evaluari persoana va lua direct legatura cu firma din UK in vederea finalizarii actelor necesare . Firma din Romania va intra sau nu sub incidenta legala a plasarii fortei de munca ?
Trebuie sa consultati bine lege 156/2000. Din punctul meu de vedere, atata timp cat prestati activitati de selectie si recrutare, chiar si mascate sub alte forme, intrati sub incidenta acestei legi.
Legae nr.156/2000
Art. 5 Pe teritoriul Romaniei pot desfasura, in conditiile prezentei legi, activitati de mediere a angajarii cetatenilor romani in strainatate societatile comerciale constituite in temeiul Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv filialele societatilor comerciale straine, infiintate in Romania potrivit art. 42 si 44 din Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care au ca activitate principala "Activitati ale agentiilor de plasare a fortei de munca" cod CAEN - 7810, denumite in continuare agenti de ocupare a fortei de munca.