avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... solutii notariale pt cumparare casa + teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

solutii notariale pt cumparare casa + teren

doresc sa cumpar o casa batraneasca cu teren la tara. am fost la notariat si mi s-au cerut documente, printre care si taxa succesorala. precizez ca nu exista act de proprietate si in urma decesului sotului in 1972, batrana a considerat ca de la sine , mostenirea ii revine fiului, acum de 53 ani. batrana mai are o fiica pe care a dat-o spre infiere, presupun pana in 18 ani. de la notariat s-au cerut certificate nastere, casatorie(batrana), deces, anexa 1. pt verificare ca nu s-a facut act succesoral, au fost trimisi la judecatorie si de aici la arhovele statului, de unde se cere sa se astepte 30 de zile pt a li se elibera acest document, dupa care inapoi la judecatorie si notariat. vreau sa stiu dupa ce ei vor avea aceste documente, cand va trebui sa le dau eu banii pe casa+teren si in cu ce documente, tinand cont ca si la notariat dureaza 5 zile eliberarea actelor de vanzare cumparare. sa accept un antecontract? cum sa dau banii? cu chitanta de mana sau cum? pana la expirarea celor cinci zile, se mai poate intampla ceva? mii de scuze, dar sunt novice! va multumesc tuturor!
Cel mai recent răspuns: anku , utilizator 10:10, 4 Octombrie 2005
indicat ar fi sa platiti la momentul incheierii contractului de vanzare-cumparare in forma autentica (la notar); in contract, se va mentiona ca s-a efectuat plata de catre cumparator, nemaifiind nevoie ca dvs sa intocmiti alte inscrisuri care sa dovedeasca plata.
va multumesc!
frica mi-e ca poate vor insista foarte tare si atunci ma gandeam de pe acum cum sa fac sa nu ma trezesc cumva pagubita. ma interesa ce valoare ar avea acel pre-contract tot prin notariat. oricum nu asa vrea sa le dau banii ca sa nu alerg dupa ei atunci cand vor expira acele 5 zile, ei fiind cu punga plina si fara interes major in a semna actele.
sa inteleg ca pana atunci cand vom semna actele eu sa nu le dau sub nici-o forma banii?
multumesc mult!
La perfectarea antecontractului se achită un avans, cheltuielile notariale, care se suportă de către cumpărător, diferă în functie de valoarea contractului, antecontractului.
Atentie! contractul sa il semnati cu persoana care este proprietara in caz contrar acesta este susceptibil de a fi desfintat.
In cazul in care cunoasteti proprietarul (nu mi-e clar din mesaj daca situatie e clarificata sau nu, ce fel de adoptie s-a realizat cu efecte restranse sau depline, de ex.?) puteti linistita sa incheiat un antecontract de vanzare-cumparare la notar, in forma autentica, achitati un avans din pret si taxe notariale aferente (taxele se calculeaza in functie de suma data avans). Neaparat sa dati banii vanzatorului la notar odata cu semnarea antecontractului.
Ulterior cand situatia e clarificata incheiati tot la notar un contract definitiv de vanzare-cumparare, dati si restul de pret (tot in fatza notarului) si platiti restul de taxe notariale. Important!!!!! Taxele notariale sunt aceleasi fie ca faceti antecontract si contract definitiv, fie ca facetzi direct contract definitiv, ele se calculeaza la valoarea casei+teren, respectiv la suma achitata prin act.
Contractul e titlu executoriu si mijloc de proba pentru plata pretului, deci nu mai e nevoie de chitantza.
Nu va facetzi griji daca ulterior vanzatorul refuza sa incheie contract definitiv, introduceti o actiune in instanta care va fi in favoarea dvs., il va obliga pe vanzator la incheierea contractului. Practica judecatoreasca e unitara in acest sens.
Mult succes!
Referitor la "Contractul e titlu executoriu", în caz de..........este necesară învestirea cu formulă executorie sau se trece direct la executare silită???? Nefiind vorba de cazul de fată. Multumesc!

Alte discuții în legătură

Investire formula executorie kytyna kytyna buna seara, se poate cere instantei investirea cu formula executorie a unui antecontract v.c.(-fara o notificare prealabila a promitent ... (vezi toată discuția)
Este titlu executoriu promisiunea bilaterala de vinzare cumparare- autentica? br_nicku br_nicku Am o mare dilema! #-o Am calitatea de promitent cumparator intr-o Promisiune bilaterala de v/c , incheiata in fata unui notar public. Am ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare nerespectat? cugetatorul cugetatorul Buna ziua. Se doreste vanzarea unei case cu terenul aferent. In fata notarului se constata ca sunt probleme privind intabularea terenului. Se ... (vezi toată discuția)