avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... INTERVENIENT FORTAT IN DAUNA AUTO
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

INTERVENIENT FORTAT IN DAUNA AUTO

In urma cu 2 ani am avut un accident de circulatie, cu pagube materiale, am incheiat constatare amiabila si acum m am trezit cu o citatie de la judecatorie in calitate de INTERVENIENT. Celalalt sofer si-a reparat masina pe CASCO. Sunt obligata sa ma prezint la termen sau sa intocmesc intampinare,avand in vedere ca la momentul acela aveam polita RCA valabila? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 19:31, 26 August 2015
Asiguratorul care a platit despagubirea in baza contractului CASCO nu si-a recuperat banii de la Asiguratorul dvs. RCA si primul a fost nevoit sa formuleze actiune in justitie, inainte de prescriptia acestui drept.
In legea de baza a asigurarilor se prevede obligativitatea instantei de a introduce persoana vinovata de acccident, in calitate de intervenient fortat, chiar daca exista o asigurare valabila in baza careia se preia obligatia de plata in cazul unui accident rutier.
In ceea ce ma priveste, vad utilitatea introducerii acestui intervenient in cauza doar in situatia in care instanta ar trebui sa audieze persoana vinovata pentru lamuriri suplimentare in ceea ce priveste modul cum s-a produs accidentul. De cele mai multe ori, asiguratul RCA este chemat in cauza doar pentru a se indeplini dispozitia imperativa a legii, fiind mai mult o formalitate.
In ceea ce va priveste pe dvs. nu ar fi rau sa depuneti o Intampinare, sa aratati ca detineti o asigurare valabila si ca, in baza art.59-58 din Legea nr.136/1995 , Asiguratorul dvs. RCA preia obligatia platii despagubirii.
Cu ani in urma nu era obligatoriu introducerea asiguratului in cauza in care pagubitul se indrepta in instanta impotriva societatii de asigurare. Au existat situatii in care in urma probelor administrate se dovedea ca persoana declarata de catre politie ca fiind vinovata de producerea accidentului sa fie de fapt nevinovata. In acest caz actiunea reclamantului este respinsa, iar societatea de asigurare, pe baza acestei hotarari judecatoresti, nu plateste despagubirea. intr-o asemenea situatie reclamantul nu poate folosi asigurarea RCA a celuilalt conducator auto pentru ca nu exista niciun act care sa dovedeasca vinovatia acestuia.
Introducand asiguratul in cauza in calitate de intervenient fortat acesta are posibilitatea de a se apara. Este bine sa va prezentati la sedintele de judecata si, daca este cazul, sa depuneti probe in apararea dvs.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intampinare? BogdanBlg BogdanBlg Buna ziua, in anul 2014 am avut un mic accident in care eu am fost de vina. Tipul in care m-am bagat avea masina pe firma ( avea casco ) noi am facut asigurare ... (vezi toată discuția)
Intampinare intervenient fortat in actiune in regres asigurare rca Delia Popescu Delia Popescu Buna ziua, As dori sa stiu la ce se refera [b]Intampinarea[/b] care trebuie sa sa o formuleze [b]Intervenientul fortat,[/b] in cazul unei actiuni in regres, ... (vezi toată discuția)
Dat in judecata pentru o dauna desi am polita rca ionut1919 ionut1919 pot fi dat in judecata pt o dauna desi am polita rca ? am fost sunat de cel pe care l-am tamponat acum cateva luni si mi-a zis ca vrea sa recupereze dauna de ... (vezi toată discuția)