Sunt in procedura de deschidere PFA de curand si voi avea un contract comercial cu o firma din comunitate, vreau sa stiu ce documente sunt de depus pentru a fi platitor de TVA?
Platitor de tva intracomnunitar pot factura pe comunitate insa pot fi si platitor de tva pe intern , ce documente trebuie depuse?
Firma comunitara este platitoare de tva cum iar avantaja pe ei sa fiu si eu platitor de tva doar intracomunitar sau si pe intern?
1. Depuneti formularul in vederea obtinerii certificatului de inregistrare in scopuri de TVA pt. un al doilea cod fiscal.
2. Dupa obtinerea certificatului de inregistrare in scopuri de TVA pt. un al doilea cod fiscal, solicitati inscrierea in ROI (registrul operatorilor intracomunitari), in cerere mentionati activitatea (prestari servicii).
Asta inseamna ca in Romania NU veti fi platitor de TVA si veti utiliza codul fiscal (CUI) primit cu ocazia inregistrarii PFA in registrul comertului. Al doilea cod fiscal de forma ROXXXXXXXX il veti utiliza in relatia cu firme din UE, mai putin tara de origine (Romania).
Inca inainte de a inregistra acel PFA (eu as opta pt. intreprindere individuala), lecturati acordul de evitare a dublei impuneri incheiat intre Romania si statul UE respectiv, deoarece s-ar putea sa fie prevazute facilitati care (fiind vb de un tratat international si ca atare este de rang superior fata de legile autohtone) se aplica.