avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... noul proprietar al masinii refuza sa faca transcrierea
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

noul proprietar al masinii refuza sa faca transcrierea

La sfarsitul anului 2014 am vândut numitului N. F., din acelasi judet cu mine, un autoturism. La inceputul anului 2015 am prezentat fişa de înmatriculare, înmânată de persoana autorizată unde am încheiat contractul de vânzare cumpărare, Serviciului de Taxe si Impozite Sibiu în vederea radierii din evidenţa lor şi pentru înmatricularea de către cumpărător pe numele său, conform legislaţiei în vigoare. Menţionez faptul că societatea unde s-a încheiat contractul nu a menţionat pe talonul maşinii sintagma "Înstrăinat către....la data de..." şi nici nu mi-a adus la cunoştinţă faptul că trebuie menţionat acest aspect, aşa cum prevede art. 8 din O.M.A.I 1501/2006 cu modificările şi completările ulterioare. Am contactat telefonic persoana mai sus menţionată, iar acesta mi-a comunicat faptul că a înstrăinat maşina numitei G.E. domiciliată in alt judet.
Ulterior am fost contactat de către o persoană care s-a prezentat ca fiind G.E., prin care imi solicita sa-mi dau acceptul şi să găsim o formă în care să poată circula cu autoturismul fără ca însă să o înmatriculeze pe numelei dânsei. În repetate rânduri i-am solicitat (au existat mai multe conversaţii telefonice) să înmatriculeze autoturismul pe numele ei, dar nu a fost de acord, susţinând faptul că nu dispune de bani. Ulterior am descoperit faptul că în cursul lunii iulie 2015, respectiva persoană a încheiat poliţă RCA la o societate de asigurari, prin firma de broker XXX SRL, poliţă emisă tot pe numele meu fără ca eu sa fiu informată şi, normal, fără consimţământul meu. În cursul lunii august am solicitat şi obţinut anularea acestei poliţe care a fost emisă folosindu-se de identitatea mea. Tot în cursul lunii august, Servicul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor din judetul meu, în urma solicitării mele, a notificat Registrul Naţional de Evidenţă Auto privind vânzarea autovehiculului.
Acum ce doresc sa stiu:
1. am gresit anuland polita de asigurare? (Acesta era pe numele meu pentru autoturismul pe care l-am avut eu. Chitanta prin care s-au incasat banii a fost pe numele meu, toate actele fiind incheiate ca si cum as fi fost de fata. Intre timp, dupa anularea politei, am primit banii in cont pe care, dupa ce actuala proprietara va transcrie masina, ii voi restitui. Desi ea nu poate face dovada ca a achitat acesti bani)
2. Politia rutiera din judetul in care sta G.E. ma poate ajuta in sensul determinarii acesteia sa transcrie masina pe numele sau? Poate fi sanctionata contraventional ca nu a transcris masina in termenul legal? Precizez ca N.E., care practic a fost intermediar in povestea asta, e plecat din tara si nu poate confirma faptul ca respectiva a cumparat masina de la el in cursul lunii ianuarie 2015. Menţionez faptul că în acest moment autoturismul are poliţa RCA anulată şi poate fi depistata în trafic pe raza resedintei de judet, fiind activa pe strazile urbei
3. Pentru a fi determinata sa procedeze la transcriere, ii pot fi ridicate in trafic numerele si certificatul de inmatriculare?
4. Ce alte parghii legale am pentru a scapa cu totul de acest autoturism? (in sensul ca pe certificatul de inmatriculare sa nu mai apara numele meu)
Cel mai recent răspuns: vldstf , utilizator 18:32, 15 August 2015
Dvs ca vanzator aveati obligatia sa completati pe talon instrainat la data X catre Y
Daca era completata rubrica respectiva,la orice control in trafic,se retinea talonul pentru neinmatriculare auto in termen de 30 de zile de la intocmirea documentelor de tranzactionare auto
Exista obligatia de a comunica datele soferului si pentru persoane fizice, cat si pentru persoane juridice.
Pentru persoane fizice gasiti aceasta obligatie in art. 102, alin. 1, pct. 14 din OUG 195/2002 republicata.
Pentru persoane juridice, obligatia este prevazuta in acelasi act normativ, in art. 105, pct. 10.
Puteti comunica oficial catre SPR responsabil domiciliului lui GE ca aceasta utilizeaza bun mobil ,care a fost al dvs,pe care l-ati tranzactionat la data X lui Y dar care nu a finalizat procedura de inmatriculare auto pe numele sau si la randul sau a tranzactionat bunul mobil catre GE
Dvs pentru solutionare aveti varianta sa actionati in judecata pe cel caruia ati vandut masina
Multumesc de raspuns. Nu m-am dumirit daca, referitor la RCA, am procedat legal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare autoturism octavian0110 octavian0110 Buna seara ! Maine intentionez sa vand un autoturism, insa nu ma pricep foarte bine la prodeura necesara; mentionez ca acest autoturism este inmatriculat in ... (vezi toată discuția)
Nelamurire achizitionare autoturism ! CrissMGC CrissMGC Buna ziua ! Vin in atentia comunitatii acestui forum cu o nelamurire legata de achizitionarea unui autoturism. Autoturismul in cauza a fost cumparat de ... (vezi toată discuția)
Procura pentru autoturism VIOPAUN VIOPAUN Daca am depasit termenul legal de inmatriculare al masini pe numele noului proprietar dupa ce am cumparat ,pot circula fara probleme cu procura si ... (vezi toată discuția)