avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu medical in scopul amanarii preavizului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu medical in scopul amanarii preavizului

Buna ziua,

Va rog frumos sa ma sfatuiti in legatura cu urmatoarea situatie:

Postul la locul actual de munca imi va fi restructurat. Am semnat Decizia de restructurare cu data de 3 august 2009, ceea ce inseamna ca incepand cu data de 4 august 2009 ma voi afla in prima zi de preaviz.
Daca inainte de intrarea in preaviz imi bag concediu medical, voi reusi amanarea datei de intrare in preaviz?
Va rog frumos sa imi oferiti acelasi raspuns si daca in loc de concediu medical imi voi baga concediu de odihna.

Astept un raspuns urgent de la dvs si va multumesc anticipat!

Adriana.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:57, 12 Iulie 2009
Potrivit art. 73 din Codul muncii in cazul concediului medical in timpul preavizului contractul de munca fiins suspendat se asuspenda si acest termen care isi reia cursul dupa incetarea cauzei care a provocat acest lucru. Este adevarat ca in situatia concediilor medicale sau a celor de odihna nu se poate trece la desfacerera contractului de munca a salariailor insa concediul de odihna daca va este refuzat anterior datei de instinarea despre preaviz poate fi compensat in bani iar in cazul cobecidului pentru incapacitate temporrar in munca angajatorul poate refuxa la beneficiul termenului de preaviz. Deci nu puteti bloca aceasta intentie de restructurare prin acest modalitati
Ati putea merge la serviciu in data de 4 august, in prima zi de preaviz, dupa care sa va luati concediu medica. Puteti sa va luati pana la 90 zile (in ultimele 12 luni), dupa care va mai poate prelungi comisia cu inca 90 zile. Sa nu depasiti acest numar de zile ca sa nu intrati in pensie de boala. Ar fi bine daca ati avea continuitate la concediul medical (fara intrerupere), pentru a nu pierde la salar.
Concediul medical suspenda contractul individual de munca si, in consecinta, preavizul. Deci, daca veti avea concediu medical, preavizul nu va produce efecte. Cat despre renuntarea la preaviz a angajatorului, aceasta se poate face doar cu acordulo salariatului.
In cazul concedierii, preavizul fiin in beneficiul angajatului, angajatorul nu are dreptul de a renunta la acest previz.
Efectuarea preavizului este obligatorie, in caz contrar decizia de concediere este nula.

Preavizul este suspendat de concediul medical dar nu si de concediu de odihna.
Indiferent cand ati intra in medical, inainte sau dupa preaviz, acesat se va decala corespunzator cu perioada de medical.

Regelemntare, Codul muncii:
Art. 73. -
(3) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător, cu excepţia cazului prevăzut la art. 51 alin. (2)(absente nemotivate)



Având în vedere dispoziţiile art. 38 din Codul muncii, nu este admisibilă renunţarea salariatului la termenul de preaviz, nici prin act unilateral, nici prin acord cu angajatorul.
Concediul medical suspenda termenul de preaviz, dar nu si concediul de odihna care se poate efectua in perioada preavizului.

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna in preaviz stelamudura stelamudura Buna seara. Am o cerere pentru efectuarea a 4 zile de concediu de odihna, aferent anului in curs, cerere semnata si aprobata de catre domnul director. ... (vezi toată discuția)
Demisie si concediul de odihna in acelasi timp ? danyk1 danyk1 Sunt in preaviz , iar in aceasta perioada am luat 8 zile de concediu de odihna . intrebarea mea este : daca mi s-a acordat legal CO ? ,sau mi se va ... (vezi toată discuția)
Concediu medical in perioada de preaviz coravio coravio buna ziua ! as dori sa stiu daca se poate lua concediu de odihna sau medical in perioada de preaviz (vezi toată discuția)