avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore de noapte nedeclarate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore de noapte nedeclarate

buna ziua,
lucrez la o firma in ture de zi si de noapte de 8 ani de zile si am constatat cu stupoare ca angajatorul din anul 2001 pana in anul 2005 nu a declarat acest programul al orelor de noapte la ITM. Ce se poate face pentru a se dovedi ca in acest timp noi salariatii am lucrat pe luna cate 15 zile program de noapte? eu doresc sa plec de la aceasta firma , am cerut o adeverinta care sa certifice orele de noapte lucrate in acest timp si mi s-a spus ca nu mi se va da. Mentionez ca in perioada 2001-2005 nu s-a platit spor de noapte ,dar noi cum dovedim ca am lucrat atatia ani in schimburi?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:21, 14 Iulie 2009
1. Orele de noapte nu se trec in carnetul de munca.
2. Termenul de prescriere este dat de Codul muncii:
Art. 166. - (1) Dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea in totalitate sau in parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie in termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
3. Referitor la art.122 din Codul muncii:
(3) Angajatorul care, în mod frecvent, utilizează munca de noapte este obligat să informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de muncă.
am vrut sa spun ca salariatul nu are obligatia sa atraga atentia angajatorului pentru nerespectarea acestui articol. La un control angajatorul va suporta rigorile Codului muncii:
Art. 276. - (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
k) incalcarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte, cu amenda de la 15.000.000 1.500 lei la 30.000.000 3.000 lei.” (Legea nr. 371/2005)
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor nopate nicoletatrenea nicoletatrenea Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi: am angajat cativa agenti de paza, si conform codului muncii le dam spor de noapte 15%, dar inainte ... (vezi toată discuția)
Spor de noapte essa essa Conform ordinului dat de ministerul muncii 1783/2019 actele in vederea pensionarii se vor accesa direct din Revisalin in conditiile in care muncesc in ... (vezi toată discuția)
Munca de noapte mnd mnd Buna ziua, Daca ma poate ajuta cineva in ceea ce priveste munca de noapte, un angajat poate presta numai munca de noapte? CCMUN spune ca: \'\'durata normala a ... (vezi toată discuția)