avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... munca de noapte
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

munca de noapte

Buna ziua,
Daca ma poate ajuta cineva in ceea ce priveste munca de noapte, un angajat poate presta numai munca de noapte? CCMUN spune ca: ''durata normala a timpului de munca pentru salariatul de noapte nu poate depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximun 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale privind repausul saptamanal'', adica un salariat nu poate presta munca de noapte mai mult de 3 luni sau cum interpretez acest paragraf? Pot gasi undeva mai multe detalii?
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: rocriss , utilizator 15:22, 19 Octombrie 2009
1. Articolul respectiv vrea sa spuna ca la fiecare trei luni se poate face o medie a orelor de noapte lucrate si acestea nu trebuie sa depaseasca 8 ore pe ziua de lucru.
Asta nu inseamna ca poate lucra numai 3 luni in ture de noapte.
2. Sunt cazuri in care un salariat poate lucra numai de noapte, ex: un paznic de noapte la o anumita unitate. In acest caz orele de noapte i se vor plati cu un spor de 25% sau poate avea un salariu mai mare care sa includa si acest spor care este permanent in situatia data.
In codul Muncii, art.123:
salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca....fara ca acest lucru sa-i afecteze salariul
b) fie de un spor la slariu de minimum 15% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata

Art.122 (3): Angajatorul care, in mod frecvent, utilizeaza munca de noapte este obligat sa informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pontaj paznici anuca_m anuca_m cum se calculeaza prezenta la paznici? orele lucrate in tura 1 sunt considerate ore normale de lucru orele lucrate in tura 2 sunt ????????????? orele ... (vezi toată discuția)
Munca in sistemul privat maunela maunela Buna ziua,as dori sa stiu daca noile reglementari cu privire la plata sporurilor pt. turele de noapte din sistemul sanitar de stat se aplica si la institutiile ... (vezi toată discuția)
Ore de noapte delia25 delia25 Cum pot angaja doi paznici daca ei lucreaza doar noaptea? Cum pot declara aceste ore de noapte? (vezi toată discuția)