avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... motivarea rezolutiei
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

motivarea rezolutiei

Ce se intelege prin motivarea rezolutiei date de procuror? Explicarea detailata pe puncte a cursului ancehetei :referire la martori,sustinerea partilor,circumstante care au fost luate in considerare , actele care au fost analizate etc. ?
Cel mai recent răspuns: dangisca , utilizator 22:39, 4 Februarie 2013
Da, pe baza analizarii acesstor elemente, cum ar fi declaratiile martorilor, ale partilor in proces , a circumstantelor atenuante sau agravante , a unor documente, procurorul a dat o solutie , care reprezinta convingerea sa ca acea solutie se impune in cazul respectiv, iar in urma analizei acestor date el da o rezolutie, pe care trebuie sa o motiveze, adica , sa explice , sa argumenteze de ce a ajuns la acea solutie.
Ultima modificare: Duminică, 12 Iulie 2009
ContSters47264, utilizator
Daca inteleg bine , rezolutia ar fi un rezumat explicit a celor intamplate in cursul anchetei ,continand totodata concluzia procurorului dedus din acestea. Daca rezolutia nu contine aceste date rezolutia este valabila ?
In toate cazurile rezolutia trebuie sa fie motivata. daca nu este motivata , nu este valabila.
legally a scris:

In toate cazurile rezolutia trebuie sa fie motivata. daca nu este motivata , nu este valabila.


Apreciez raspunsul dvs si va multumesc.
Am insa cateva intrebari cu privire la "motivarea" rezolutiei. O exprimare de genul "probele au fost corect administrate" se poate considera "motivare" pentru o rezolutie?.
Care este temeiul de drept al valabilitatii unei rezolutii? In cazul hotararilor pronuntate de instante codurile prevad exact ce si cum referitor la motivare (expunere, dispozitiv). Exista vreo prevedere similara pentru procurori? Consider ca este destul de subiectiv sa aprecieze cineva daca o rezolutie a fost motivata sa nu....
In opinia mea rezolutia trebuie motivata in mod amanuntit,cu pozitii clare ale procurorului cu referire la toate aspectele invocate in actul respectiv .Ce au declarat martorii, partea anchetata, partea vatamata , ce a reiesit din verificarea actelor necesare anchetei ,alte probatiuni ,care dovedesc sau infirma vinovatia faptuitorului (presupus) etc.Din informatiile pe care le-am dobandit din discutiile pe aceasta tema, consider , ca in cazul in care aceste motivari nu exista in cuprinsul rezolutiei , aceasta nu poate fi valabila .

Alte discuții în legătură

Ordonanta nup-s-a procedat corect? Just-drept Just-drept Vecinul meu a depus plangere penala, a descris cauza si a pus intrebari. Politia a efectuat cercetari, apoi a intocmit un referat cu propunere de ... (vezi toată discuția)
Nup cu dovada pe masa ContSters277537 ContSters277537 Politistul de proximitate, fara studii de drept si fara nici urma de bunavointa, a facut referat de neincepere a urmaririi penale intr-un caz in care dovada de ... (vezi toată discuția)
Audiere ulterioara ..referatului ! tutu12 tutu12 In urma unei plangeri penale au fost audiate persoanele propuse de martor . La dosarul Parchetului apare referatul Politiei cu propunerea de NUP inainte de a ... (vezi toată discuția)