avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Conditii generale bancare pentru persoane fizice?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Conditii generale bancare pentru persoane fizice?

Buna ziua!
In urma cu aproximativ un an si jumatate am facut un credit ipotecar la o banca(nu dau nume) am platit ratele in mod regulat fara probleme dar de aproximativ doua zile am fost sunat de la banca precum ca trebuie sa ajung sa semnez niste "Conditii generale bancare pentru persoane fizice". Am intrebat de ce, ca pana acum nu a fost nevoie sa semnez asa ceva, la care raspunsul a fost ca "Astea sunt noile norme BNR, si ca suntem obligati". BUN zic eu dar nu pot sa semnez aproximativ zece foi fara sa le citesc. Asa ca am cerut frumos foile si am plecat cu ele acasa, urmand sa revin pentru a le aduce semnate. Pana aici toate bune, numai ca dupa ce am citit ce scrie in acele foi am ramas uluit. Nu numai ca ar fi trebuit sa fie mentionata vreo lege, vreo ordonanta prin care BNR anunta aceste modificari dar de la primul rand si pana la ultimul banca se spala pe maine de absolut orice eventuale neplaceri. Plus ca la "Dobanzi spete si comisioane" scrie: "Banca isi rezerva dreptul sa modifice pe parcurs nivelul acestora, precum si sa adauge alte comisioane/speze, cu conditia notificarii clientului cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea acesteia in vigoare a acestor modificari". Hmmmmmm! Adica ma oblig ca ei sa-mi poate modifica ce vor ei cand vor ei fara ca eu sa mai am ceva de zis? In contractul de credit pe care l-am semnat atunci nu este mentionat acest lucru, nu am comision de admistrare cont si banuiesc ca vor sa introduca acel 1% sau cat este pt a mai castiga ceva bani in plus.
Este legal acest lucru? Pot refuza sa semnez?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 18:05, 12 Iulie 2009
Puteti sa formulati obeictiuni la contractul initial, insa totul sa fiein scris, cu n.r de inregistrare si cu duplicat pentru dvs. Verificati si dispozitiile contractului initial si in cazul in care veti constata existenta nor clauze abuzive, ca in acele 'conditii" , formulati o sesizare la protectia consumatorului.
Voi face o comparatie cu atentie si voi proceda asa cum ati scris mai sus. Multumesc pentru raspuns!
Conditiile generale bancare sunt conditii generale...aplicabile tuturor. Pe dvs. va intereseaza in primul rand contractul dvs. de credit, pentru ca acolo sunt continute conditiile speciale - care va privesc pe dvs. si creditul dvs. In masura in care sunt aspecte care nu sunt reglementate de conditiile speciale, vi se vor aplica aceste conditii generale bancare. Verificati-va cu atentie contractul de credit, ca nu cumva acolo sa se faca trimitere la dispozitiile generale cu privire la dobanzi, in loc sa se procedeze la o definire clara a acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte aditionale ord. 50 ContSters740 ContSters740 Buna ziua Ma inscriu, probabil, alaturi de multi altii care au probleme cu bancile dupa intrarea in vigoare a faimoasei Ord. 50. Am primit o scrisoare de la ... (vezi toată discuția)
Contract cont curent alex27 alex27 Am contractat un credit de nevoi personale de la banca in anul 2006 pe durata a sapte ani, in anul 2007 nu mi-au marit rata deloc apoi au inceput sa mareasca ... (vezi toată discuția)
Comision administrare cont TudorB TudorB Buna ziua. Am un credit de nevoi personale cu ipoteca din decembrie 2011 si, de cateva luni, banca imi percepe, mie si sotiei in calitate de girant, comision ... (vezi toată discuția)