Suntem o societate cu caen 6201: Realizare a softului la comanda.
Am facut/urmeaza sa facem o serie de achizitii atat extracomunitare cat si intracomunitare de servicii online (electronice) ( program Lucidchart, Evernote, Amazon web services, Google, Upwork, Elance etc) care ne sunt folositoare in societate. Ne-am inregistrat special in scopuri de tva si urmeaza sa ne inscriem in ROI zilele acestea. Pt toate aces te servicii electronice, trebuie sa achitam TVA-ul (locul prestarii serviciului considerandu-se in tara noastra, din cate stiu)? Se ia si impozitul pe nerezidenti in calcul in cadrul acestor tranzactii?
Legat de TVA:
- daca se fac anumite plati catre unul din furnizorii de mai sus si nu am reusit sa fac rost de factura, se mai achita TVA-ul?
Legat de impozit nerezidenti:
- Daca este prezentat un certificat de atestare nu se mai achita deloc impozit sau trebuie sa verificam daca exista o conventie de dubla impunere cu respectiva tara si in fct. de aceasta analizam cota de impozit?
- daca intra in calcul obligatia platii impozitului, acesta se calculeaza prin procedeul sutei majorate sau din suma stabilita cu partenerul i se vireaza doar diferenta si restul la bugetul de stat?
Aceste servicii de cloud computing cf. Codului Fiscal si Normelor trebuie analizate pt a nu se incadra in categoria redeventelor, astfel spus simplul drept de folosire a unui soft nu se considera o redeventa pe cand dreptul de a stoca informatii pe anumit server (ex.Amazon web) s-ar considera.
Mai sunt alte aspecte de luat in considerare in cadrul acestor tranzactii?
toate sunt corecte.
din suma stabilita cu partenerul i se vireaza doar diferenta si restul la bugetul de stat.
legat de tva: daca nu exista factura nu se achita tva dar este o plata suspecta si aplicati imp pe nerezidenti 50 %. CF- art 116, 2 c^1)