Suntem o societate cu caen 6201: Realizare a softului la comanda.
Am facut/urmeaza sa facem o serie de achizitii atat extracomunitare cat si intracomunitare de servicii online (electronice) ( program Lucidchart, Evernote, Amazon web services, Google, Upwork, Elance etc) care ne sunt folositoare in societate. Ne-am inregistrat special in scopuri de tva si urmeaza sa ne inscriem in ROI zilele acestea. Pt toate aces te servicii electronice, trebuie sa achitam TVA-ul (locul prestarii serviciului considerandu-se in tara noastra, din cate stiu)? Se ia si impozitul pe nerezidenti in calcul in cadrul acestor tranzactii?
Legat de TVA:
- daca se fac anumite plati catre unul din furnizorii de mai sus si nu am reusit sa fac rost de factura, se mai achita TVA-ul?
Legat de impozit nerezidenti:
- Daca este prezentat un certificat de atestare nu se mai achita deloc impozit sau trebuie sa verificam daca exista o conventie de dubla impunere cu respectiva tara si in fct. de aceasta analizam cota de impozit?
- daca intra in calcul obligatia platii impozitului, acesta se calculeaza prin procedeul sutei majorate sau din suma stabilita cu partenerul i se vireaza doar diferenta si restul la bugetul de stat?
Aceste servicii de cloud computing cf. Codului Fiscal si Normelor trebuie analizate pt a nu se incadra in categoria redeventelor, astfel spus simplul drept de folosire a unui soft nu se considera o redeventa pe cand dreptul de a stoca informatii pe anumit server (ex.Amazon web) s-ar considera.
Mai sunt alte aspecte de luat in considerare in cadrul acestor tranzactii?
toate sunt corecte.
din suma stabilita cu partenerul i se vireaza doar diferenta si restul la bugetul de stat.
legat de tva: daca nu exista factura nu se achita tva dar este o plata suspecta si aplicati imp pe nerezidenti 50 %. CF- art 116, 2 c^1)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.