avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Fiscalitate Comert Online USA - SRL in Romania
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Fiscalitate Comert Online USA - SRL in Romania

Buna ziua,

As dori o consultanta financiara in ceea ce priveste derularea unui business de comert online pe site-ul amazon.com avand un SRL inregistrat in Romania. SRLul exista, si momentan este neplatitor de TVA. Principalele nelamuriri ale mele sunt urmatoarele:

- achizitia produselor se va face din China, si folosind serviciul Amazon FBA - se vor trimite din China direct la depozitele Amazon din US - si vandute pe marketplace-ul Amazon US. Factura generata de catre compania din China va fi pentru Compania inregistrata in Romania. In momentul in care aceasta factura este inregistrata in contabilitate in Romania, cum este declarata astfel incat ANAFul sa nu solicite documente respectiv taxe de import? - pentru ca nu este practic niciun import, dar o factura de provenienta China apare in contabilitate

- in momentul incasarii banilor din partea Amazon si facturarii catre clientii Amazon din marketplace - in afara de taxa de 3 respectiv 1% - se plateste si TVA? daca da, de ce, si daca se poate recupera? daca nu, exista o lege care sa specifice in detaliu aceste informatii?

Multumesc frumos
Roland Costea
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 13:08, 12 Iulie 2017
D-voastra veti efectua importuri in SUA, trebuind sa declarati acolo aceste tranzactii. Apoi acolo veti efectua livrari locale. Trebuie sa studiati legislatia din SUA pt a avea mai multe detalii. Romania nu are drept de impozitare referitor la TVA din aceste operatiuni. Cel mai probabil va trebui sa va inregistrati ca platitor de TVA in SUA.

Legat de impozitare va trebui de asemenea sa vedeti legislatia din SUA. Dar similar, in Romania, daca ati fi societate din SUA s-ar considera ca aveti sediu permanent in Romania si sa se impoziteze aici veniturile:

Cod fiscal:

ART. 8 - Definiția sediului permanent

(1) În înțelesul prezentului cod, sediul permanent este un loc prin care se desfășoară integral sau parțial activitatea unui nerezident, fie direct, fie printr-un agent dependent. La definirea sediului permanent se au în vedere comentariile de la art. 5 "Sediul permanent" din modelul convenției de evitare a dublei impuneri al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

3. (1) În aplicarea prevederilor art. 8 din Codul fiscal, sintagma loc prin care se desfășoară integral sau parțial activitatea acoperă orice fel de clădiri, echipamente sau instalații utilizate pentru desfășurarea activității nerezidentului, indiferent dacă acestea sunt ori nu utilizate exclusiv în acest scop. Un loc de activitate există și dacă nerezidentul dispune doar de un spațiu, nefiind necesare clădiri pentru desfășurarea activității sale. Nu este important dacă clădirile, echipamentele sau instalațiile sunt deținute în proprietate, sunt închiriate ori se găsesc în alt fel la dispoziția nerezidentului. Un loc de activitate poate fi constituit de o tarabă în piață sau poate fi situat în clădirea unei alte societăți, atunci când un nerezident are în permanență la dispoziție clădirea sau părți ale acesteia.

(2) Este suficient ca un nerezident să aibă la dispoziția sa un spațiu utilizat pentru activități economice pentru ca acesta să constituie un loc de activitate, nefiind necesar niciun înscris prin care să se facă referință la dreptul de utilizare a respectivului spațiu.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Iulie 2017
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog, o clarificare pentru taxarea tva ! timtheone timtheone Am cautat pe foarte multe site-uri si forum-uri dar nu am gasit nicaieri ceva concret, care sa zica clar DA sau NU. Problema este in felul urmator: O persoana ... (vezi toată discuția)
Cumpar din china / livrez in sua / bunurile nu trec prin ro / comert online marinescul marinescul Buna seara, Va ofer acest exercitiu si poate reusiti sa ma ajutati: Sunt persoana juridica, cu sediul in Romania si doresc sa aflu daca este legala o ... (vezi toată discuția)
Tva pt venituri online din strainatate mihai_2014 mihai_2014 Buna ziua, Am cautat atat aici pe forum, cat si pe alte forumuri, raspunsul la aceasta intrebare, dar nu am gasit-o: Detin un site (sau mai multe) unde ... (vezi toată discuția)