buna ziua!
Duminica seara am fost implicat intrun accident rutier in timp ce muceam(curier la o pizzerie) Pentru ca accidentul a fost destul de urat (respectivul nu a oprit la stop si am intrat in el,eu fiind cu scuterul ) am sunat la politie,ambulanta.Doctorii mi au spus ca am o entorsa la mana o contuzie la picior,ideea e ca mi am luat concediu medical o saptamana iar eu pierd bani in timpul asta.scuterul se va face pe asigurare insa hainele mele care au fost rupte in momentul accidentului si tratamentul medical mi le platesc singur.nu mi se pare normal.Ce am de facut?
Va multumesc
Buna ziua,
Va sfatuiesc in primul rand sa obtineti si sa pastrati documente justificative in legatura cu toate cheltuielile realizate.
De asemenea va sunt necesare si acte medicale in legatura cu vatamarile suferite (adeverinte medicale, certificat medico-legal).
In situatia in care soferul nu va despagubeste exista posibilitatea de a fi despagubit direct de compania de asigurare la care a fost incheiata polita RCA a autoturismului sau daca auto nu era asigurat veti fi despagubit de catre FPVS.
Angajatorul (patronul pizeriei) trebuie sa comunice evenimentul produs la ITM pentru a fi cercetat ca accident de munca, ca accident cu incapacitate temporara, dvs. prestand o activitate de curier in timpul programului de lucru.
Daca veti primi concediu medical acesta se depune la angajator cu cod de accident de munca si se plateste 100 % si beneficiati de celelalte drepturi mentionate in Legea nr. 346/ 2002 republicata in 2009, privind asigurarea pentru AM si BP.
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Toti angajatorii contribuie obligatoriu la Fodul unic natioanl pentru AM si BP.
Exista o conditie sa puteti beneficia de prevederile de la art.18 - sa fiti angajat cu contract individual de munca. In caz contrar veti suporta cheltuielile medicale, plus cheltuielile cu haine noi.
Puteti sesiza dvs., ITM, in scris, cu nr. de inregistrare/ data.
va multumesc frumos pentru raspuns...observ ca acest site e de incredere,cu oameni pregatiti.o seara minunata
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Accident munca
Tonny100611
Astazi am avut nefericitul eveniment de a-mi rupe un tendon de la un deget in timpul muncii...lucrerez intr-un depozit..Care sunt optinile mele?Voi avea nevoie ... (vezi toată discuția)