avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Intrebare Daca eu dupa o casnicie de 20 de ani cu sotia mea iar de 8 ani in urma unui divort traim in concubinaj in caz ca se intimpla ceva cu mine si doamne fereste decedez de-sii nu suntem casatoriti dar stam in concubinaj aceasta va putea beneficia de jumatate din pensia mea cind ea va indeplinii conditile de pensionare. Va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:35, 18 August 2015
1. In legatura cu pensia de urmas Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice precizeaza ca "sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani".

2. - Aceasta inseamna cei doi trebuie sa fie soti la data decesului, adica sa fie casatoriti.
- In cazul dvs. este vorba de concubinaj care nu este inca recunoscut prin lege.
- Parerea mea este ca va puteti recasatori acum si, la acordarea pensiei de urmas, se va avea in vedere si perioada anterioara de casatorie (sa aveti actele necesare: certificatul anterior de casatorie, hotararea de divort si noul certificat de casatorie).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas liliigretz liliigretz M-am casatorit cu sotul meu in 1962. In anul 1995 am divortat apoi m-am recasatorit cu el anul acesta in ianuarie, dar luna trecuta a decedat.Pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Recasatorie, pensie de urmas voichita4075 voichita4075 am fost casatorita 27 de ani am divortat si dupa doi ani m-am recasatorit cu acelasi barbat.......acum intrebarea mea este ,,,,am dreptul la pensie de urmas? (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru mama care a trait in concubinaj cu tata Bibiaurica Bibiaurica Mama a trait cu tata 35 de ani in concubinaj,au avut 4 copii.Tata a murit si a avut pensie de boala.Mama are 60 de ani si doar cativa ani de lucru cu carte de ... (vezi toată discuția)