avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1033 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce cod civil trebuie invocat pentru granituire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce cod civil trebuie invocat pentru granituire

In 2009 am construit un gard. In acest am am solicitat vecinului sa-mi restituie jumatate din cheltuieli. deoarece refuza m-am hotarit sa apelez la justitie.
Intrebare; ce varianta de cod civil trebuie sa invoc pentru granituire, cel nou sau cel vechi?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: hot_oliviu , utilizator 11:51, 19 August 2015
Cel nou. Nu mai aveti treaba cu cel vechi.

Oricum nu este nicio diferenta pe obiectul actiunii dvs.

Problema este ca, daca din 2009, pana in prezent nu ati facut niciun act oficial (somatie, instiintare - prin executor sau avocat) care sa intrerupa termenul de prescriptie, la acest moment s-a implinit termenul de prescriere a datoriei, deci nu prea mai aveti sanse sa obtineti ceva prin instanta.

Cred ca aveti dreptate cu prescriptia.
Totusi, intreb si eu, gardul este in functiune, deci este o actiune continua (analog cu o infractiune continua, cum am intilnit in disciplina in constructii).

Apoi as putea sa apelez la un al doilea subtrefugiu: materialele au fost cumparate in 2009 (cf. chitantelor si facturilor) dar gardul s-a facut in urma cu trei ani (perioada de prescriptie).
Ultima modificare: Miercuri, 19 August 2015
hot_oliviu, utilizator
Nu merge!

Obiectul actiunii dvs. este "pretentii" si nu granituire. Gardul putea sa nu fie "in functiune" , nu are relevanta.

Banii au fost dati la momentul 2009. Acela este momentul la care s-a nascut dreptul material la actiune. Dvs. solicitati vecinului sa va dea banii, nu gardul :P
Car3men a scris:

Banii au fost dati la momentul 2009. Acela este momentul la care s-a nascut dreptul material la actiune. Dvs. solicitati vecinului sa va dea banii, nu gardul :P

Multumesc pentru amabilitate - mai m-am luminat.

Dar totusi, cumpar niste materiale (ciment, fier beton etc.) si le am in magazie pentru orice eventualitate (la o casa in constructie oricind se fac achizitii in cantitati mai mari, apar necesitati neprevazute etc.) sau apare schimbarea destinatiei initiale. Adica ma aprovizionez si materialele le folosesc mai tirziu, ca in cazul de fata, la un gard. Conteza cind am achizitionat acele materiale (sau poate le-am mostenit, ex. niste stilpi de la o casa dezafectata) sau cind am facut efectiv gardul?
Ultima modificare: Miercuri, 19 August 2015
hot_oliviu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces granituire cata01 cata01 Buna seara, Am pe rol un proces de granituire cu o vecina care sustine ca hotarul dintre noi ar trebuie sa fie situat in alta pozitie, desi stilpii din ... (vezi toată discuția)
Stabilire miezuina JULIA59 JULIA59 Buna ziua. In urma cu 8 ani am intrat in posesia unei case si teren.Pe o suprafata de aproximativ 15 m vecinii din spate ,cu ani in urma ,au intrat cu diferite ... (vezi toată discuția)
Gard despartitor intre vecini oldestwolf2000 oldestwolf2000 Buna seara ! Am si eu o intrebare. Am avut in spatele imobilului meu, ce se invecineaza cu al vecinului meu (aproximativ spate in spate) un gard din lemn ... (vezi toată discuția)