Buna ziua!
Am si eu o problema de natura financiara cu fostul angajator. Pina la data de 21.04.2009, am fost in concediu de ingrijirea copilului.Cu o saptamina inainte de aceasta data am mers la patroana mea pentru a o anunta ca din 21.04.09, trebuie sa ma intorc la serviciu. (Mentionez ca am lucrat ca declarant vamal, iar cu data de 01.01.2007, cind am intrat in comunitatea europeana postul meu s-a desfiintat.Copilul meu a avut 4 luni cind m-am intors inapoi la serviciu, dar cu data de 01.01.2007 am intrat din nou in concediu pentru ingrijirea copilului pina la varsta de 3 ani, acesta avind probleme de sanatate.) Piatroana mea mi-a spus ca nu are ce face cu mine, ca si asa trimite oamenii acasa.Am intrebat-o ce face atunci imi intocmeste actele pentru somaj si ea a spus ca da.OK.Pe perioada preavizului nu am fost la serviciu deloc, din moment ce nu avea ce face cu mine, ce post sa imi dea.Nici nu mi-a spus ca in perioada de preaviz sa merg la serviciu macar 4 ore pe zi.
Acum face pe proasta si nu vrea sa-mi plateasca preavizul si nici salariul compensator conform art.78 din contractul colectiv de munca unic la nivel national pe 2007-2010. Nu ar fi o suma enorma, avind in vedere ca in cartea de munca aveam doar 600 RON, noi fiind platiti cu mult mai mult, in acord. Este corect ceea ce face? Nu o obliga legea sa-mi plateasca acesti bani? Ce pot eu sa fac? Ce masuri sa iau?Nu am dreptul la acesti bani?
1. Ba da aveti ce face. Dupa primirea deciziei de concediere actionati pe angajator in judecata la Tribunalul din judetul unde aveti domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
2. Angajatorul "face pe prostul" deoarece crede ca dvs. nu sunteti informata si ca va poate pacali. Aratati-i ca stiti legile si care va sunt drepturile si noi va ajutam in acest sens.
3. In paralel puteti face o sesizare si la ITM care vor verifica cele spuse de dvs. si va vor da un raspuns scris care va poate ajuta in instanta.
Succes!
Ba da avetidreptul la salariu compensator, dar pe preaviz ce sa va plateasca daca nu ati fost deloc la serviciu?
Asa cum e legal ca dvs sa cereti acei bani, tot la fel de legal ar fi putut angajatorul dvs sa va desfaca contractul disciplinar pentru absente , nu?
Nu inteleg raspunsul Dvs.!!! Ce absente din moment ce eu cu o saptamina inainte am vorbit cu patroana ca din 21.04.09.
trebuie sa ma intorc la serviciu, iar ea mi-a dat din cap si mi-a raspuns ca nu are ce face cu mine din moment ce trimite si asa acasa oamenii. Trebuia sa-mi spuna sa vin la serviciu, macar 4 ore pe zi,conform preavizului, dar nu a facut acest lucru.Ce sa fac la birou, sa ma uit pe pereti din moment ce postul meu a fost desfiintat in 01.01.2007, odata cu intrarea Romaniei in C.E., pina la data respectiva eu lucrind ca declarant vamal? Unde este "indisciplina"de care Dvs. vorbiti?
Cind mi s-a spus clar ca nu are ce face cu mine, si nici post nu are pentru a-mi oferii!
Stimata Doamna,
Faceti o notificare (scrisoare pe care o intitulati NOTIFICARE) si o trimiteti prin posta angajatorului cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire, in care ii cereti ca in termen de 3 zile de la data primirii scrisorii (daca care se calculeaza in functie de semnarea confirmarii de primire) sa va plateasca salariul compensator. Mentionati ca daca pana in a patra zi nu primiti banii, veti da firma in judecata. Ceea ce va si sfatuiesc sa faceti daca nu primiti banii.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Ce parere aveti?
marianna
la concediere pentru desfiintarea postului, daca in preaviz imi gasesc un alt de loc de munca si cer incetarea contractului cu acordul partilor, angajatorul ... (vezi toată discuția)