Buna seara.
Va rog sa ma lamuriti intr-o problema: in aprilie 2009 au expirat contractele chiriasilor din imobilul ce ne-a fost retrocedat in baza Legii 10/2001. Am notificat prin executor chiriasii ca in cazul in care doresc sa incheie un nou contract, chiria va fi la pretul zonei. Acestia nu au dorit sa incheie un nou contract, ci au depus la executor o copie a actiunii in raspundere contractuala impotriva noastra prin care invoca dreptul de retentie. Mentionez ca imobilul ne-a fost retrocedat in 2007, imobil ce a fost preluat de stat fara titlu valabil. Ulterior, datorita faptului ca nu s-au prezentat pentru incheierea unui nou contract, am depus actiune in evacuare prin care invocam si lipsa folosinta. La primul termen al dosarelor in evacuare au cerut instantei suspendarea acestuia pana la solutionarea celui in raspundere contractuala.
Ce pot face in aceasta situatie? Au dreptul la suspendarea dosarului in evacuare? Pot cere eventual conexarea dosarelor?
Noi, prin intampinare am invocat exceptia lipsei calitatii procesual pasive a noastra, proprietarilor, deoarece imobilul a fost preluat fara titlu valabil, deci, despagubirile revin unitatii detinatoare.
Va multumesc
Art.244 pct.1 c.pr.civ.
"Instanta suspenda judecata:
1.cand dezlegarea pricinii atarna in totul sau in parte de existenta sau neexistenta unui drept care face obiectul unei alte judecati
Suspendarea va dainui pana cand hotararea pronuntata in pricina care a motivat suspendarea a devenit irevocabila"
Daca instanta a suspendat cauza in temeiul de lege arata mai sus,masura luata de instanta apare ca fiind legala.
Va multumesc. Instanta nu s-a pronuntat inca pe cererea de suspendare, deoarece a amanat cauza. Banuiesc ca urmeaza a se pronunta la termenul urmator. Intrebarea este: daca 1 dosar este de evacuare (in care sunt reclamant) iar celalalt actiune in raspundere contractuala (in care sunt parat), Iar paratul din dosarul de evacuare cere suspendarea acestui dosar, eu nu as putea cere conexarea acestora? La urma urmei au o stransa legatura intre ele. Partile sunt aceleasi, noi proprietarii cerem evacuarea, chiriasii cer drept de retentie.
Va multumesc