avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile de concediu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile de concediu

Am o intrebare cu privire la zilele de concediu pe care firma te "forteaza" sa le iei. Mai concret, firma x,avand cativa zeci de angajati, te obliga sa iti iei cateva zile de concediu in anumite perioade ale anului, atunci cand volumul de munca nu este f ridicat. Voiam sa stiu daca este o treaba legala. De exemplu, poate eu doresc ca zilele libere sa le folosesc cand am vreo consultatie la medic sau cand trebuie sa fac anumite investigatii (avand anumite prob de sanatate) si nu sa le irosesc pt ca firma in perioada respectiva nu are nevoie de un nr atat de mare de angajati.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:08, 26 August 2015
Potrivit art. 148 din Codul muncii, efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale.

Angajatorul nu-l poate obliga pe salariat sa-si ia CO cand doreste el.

Ultima modificare: Vineri, 21 August 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspuns. O zi buna.
Buna seara, pentru a nu deschide un alt topic, voi posta in continuare cu o intrebare referitoare tot la acordarea CO. Exista vreo baza legala pentru care angajatorul iti poate refuza acordarea unui CO atunci cand motivul este reprezentat de probleme medicale (lucru care poate fi demonstrat, prin trimiteri, investigatii medicale, etc)? Tin sa precizez ca nr de zile de concediu de odihna in momentul de fata fiind in jur de 19...
Ultima modificare: Marți, 25 August 2015
Alesssandro, utilizator
Nu exista nicio baza legala cu privire la motivele de refuz ale angajatorului referitoare la neacordarea concediului de odihna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedierea si concediul de odihna munteanu59 munteanu59 daca esti concediat cu data de 10 septembrie....in perioada de peaviz poti sa iei concediul de odihna pentru a nu mai fi prezent la program 4 ore ... (vezi toată discuția)
Perioada de preaviz si concediul de odihna miha21 miha21 Sotul meu a fost concediat (motive ce nu tin de persoana salariatului )este in preaviz din data de 28.01.2015 pana in 25.02.2015 ,,angajatorul i-a adus o ... (vezi toată discuția)
Concediu din zile libere Vulturudac Vulturudac e legal sa se suprapuna prima zi de concediu cu zi libera dupa servici de 24 ore? e legal sa te trimita in concediu mai multe zile decat vrei sa iei in prima ... (vezi toată discuția)