Concediu fara plata pentru ingrijirea copilului luat pe vremea comunismului(cand concediu de maternitate era doar de 3 luni)-mentionez ca fiica mea avea doar 7 luni- este considerat vechime in munca sau nu?
Multumesc!
Lucram in invatamant, cocediul de maternitate de trei luni s-a incheiat.( Am nascut in 27 februarie 1989)si aveam post in Maramures(eu fiind din Timisoara).Evident ca nu puteam sa ma prezint la post.In cartea mea de munca scrie:1)31 august 1989 incetat detasare:
2)concediu fara plata pt ingrijirea copilului15 sept 1989-22 decembrie 1989:
3)concediu fara plata pt ingrijirea copilului 27 februarie 1990-31 august 1990
iar apoi din 1 septembrie 1990 am primit post in Timisoara si am continuat serviciul.
Multumesc pt timpul acordat
1. Legea 1/1970, valabila in acea perioada, spune, la art. 9, ca "beneficiază de vechime neîntreruptă în aceeaşi unitate salariata care a încetat activitatea fiind gravidă sau pentru a-şi creşte un copil pînă la împlinirea vîrstei de 7 ani."
2. Daca este vechime in aceeasi unitate atunci este si vechime in munca.
Precizari: In cartea mea de munca scrie~acordat concediu fara plata pt ingrijirea copilului in baza art. 58 din legea 6/1969. Deci este vechime in munca?
Multumesc pt atentie.
Art. 58
Potrivit normelor stabilite de Ministerul Invatamantului, pentru interese personale deosebite si daca nu se aduc prejudicii bunei desfasurari a invatamantului, personalul didactic poate obtine concedii fara plata, pe timp limitat (fara a se putea depasi un an scolar), cu aprobarea, dupa caz, a inspectoratelor scolare sau a ministerelor si a celorlalte organe centrale care au in subordine scoli. Pentru concediul fara plata cu o durata de pana la 6 zile intr-un an scolar, aprobarea se poate da de directorul unitatii scolare. Perioadele de concedii fara plata in interes personal prevazute in prezentul articol, care depasesc 60 de zile calendaristice intr-un an scolar, nu se considera vechime in invatamant.
In aplicara prevederilor din alineatul precedent, numarul de zile care intrece multiplul de 30 se neglijeaza.
2. Conform celor de mai sus perioada respectiva a fost considerata concediu fara plata in interes personal si nu este vechime in invatamant.
Multumesc!Deci inteleg ca daca in locul legii 6/1969 s-ar fii folosit de prevederile legii 1/1970, art 9, ar fii putut fii considerata vechime in munca.Nu-mi convine, dar macar am lamurit problema!Multumesc inca o data! Cu stima!