avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 995 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Concediu fara plata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Concediu fara plata

Concediu fara plata pentru ingrijirea copilului luat pe vremea comunismului(cand concediu de maternitate era doar de 3 luni)-mentionez ca fiica mea avea doar 7 luni- este considerat vechime in munca sau nu?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: szomorumarieta , utilizator 19:28, 21 August 2015
Lucram in invatamant, cocediul de maternitate de trei luni s-a incheiat.( Am nascut in 27 februarie 1989)si aveam post in Maramures(eu fiind din Timisoara).Evident ca nu puteam sa ma prezint la post.In cartea mea de munca scrie:1)31 august 1989 incetat detasare:
2)concediu fara plata pt ingrijirea copilului15 sept 1989-22 decembrie 1989:
3)concediu fara plata pt ingrijirea copilului 27 februarie 1990-31 august 1990
iar apoi din 1 septembrie 1990 am primit post in Timisoara si am continuat serviciul.
Multumesc pt timpul acordat
1. Legea 1/1970, valabila in acea perioada, spune, la art. 9, ca "beneficiază de vechime neîntreruptă în aceeaşi unitate salariata care a încetat activitatea fiind gravidă sau pentru a-şi creşte un copil pînă la împlinirea vîrstei de 7 ani."

2. Daca este vechime in aceeasi unitate atunci este si vechime in munca.
Precizari: In cartea mea de munca scrie~acordat concediu fara plata pt ingrijirea copilului in baza art. 58 din legea 6/1969. Deci este vechime in munca?
Multumesc pt atentie.
1. Iata ce spune art. 58 din Legea 6/1969:

Art. 58
Potrivit normelor stabilite de Ministerul Invatamantului, pentru interese personale deosebite si daca nu se aduc prejudicii bunei desfasurari a invatamantului, personalul didactic poate obtine concedii fara plata, pe timp limitat (fara a se putea depasi un an scolar), cu aprobarea, dupa caz, a inspectoratelor scolare sau a ministerelor si a celorlalte organe centrale care au in subordine scoli. Pentru concediul fara plata cu o durata de pana la 6 zile intr-un an scolar, aprobarea se poate da de directorul unitatii scolare.
Perioadele de concedii fara plata in interes personal prevazute in prezentul articol, care depasesc 60 de zile calendaristice intr-un an scolar, nu se considera vechime in invatamant.
In aplicara prevederilor din alineatul precedent, numarul de zile care intrece multiplul de 30 se neglijeaza.

2. Conform celor de mai sus perioada respectiva a fost considerata concediu fara plata in interes personal si nu este vechime in invatamant.
Multumesc!Deci inteleg ca daca in locul legii 6/1969 s-ar fii folosit de prevederile legii 1/1970, art 9, ar fii putut fii considerata vechime in munca.Nu-mi convine, dar macar am lamurit problema!Multumesc inca o data! Cu stima!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile de concediu de odihna minunata minunata lucrez in invatamant. in anul scolar 2015 - 2016 am lucrat dupa cum urmeaza: luna septembrie integral, de la 1 octombrie si pana la 31 ianuarie am fost in ... (vezi toată discuția)
Transele de vechime in invatamant marimalutan marimalutan Buna ziua. Sunt incadrata in invatamant din 1 sept 2003.Am fost angajata fara intrerupere in invatamant pana in sept 2007 cand am intrat in concediu de ... (vezi toată discuția)
Spor de stabilitate natura natura Aș dori să cunosc cum se aplică legea 63/2011: lucrez în învățâmânt ca titulară din 1997,și am doi copii cu care am concediu de ... (vezi toată discuția)