avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... plata spitalizari
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

plata spitalizari

Am avut un accident de masina in urma caruia soferul masini cu care mam ciocnit o fost grav ranit . Ma dat in judecata si in sentinta scrie asa " In baza art14, 346 Cod procedura penala obliga pe inculpat la 15.424,763 lei despagubiri civile catre partea civila Spitalul Clinic Judetean de Urgente Timisoara, reprezentand cheltuieli de spitalizare.
Intrebarea mea este eu trebuie sa platesc spitalizarea chiar daca am avut polita de asigurare ?(Conditile contractuale sunt prevazute in normele privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule aprobate prin ordinul presedintelui comisiei de supraveghere a asigurarilor nr. 113133/2006) unde este prevazut ca firma de asigurara plateste si spitalizarea tin sa precizez ca la daunele morale si civele era trecut si asiguratoru si ca acum am primit scrisoare de la spital ca daca nu duc dovada a plati ma baga in executare silita
Ultima modificare: Luni, 13 Iulie 2009
mihai82, utilizator
Cel mai recent răspuns: confidential , utilizator 12:06, 7 Noiembrie 2010
Asta nu avem cum sa stim noi.Nici nu intereseaza atata timp cat plata se face de catre asigurator.In instanta cred ca s-a motivat pretentia spitalului care probabil a facut cheltuieli suplimentare fata de acoperirea contributiei.
Deci trebuie vazuta motivatia care a stat la baza solicitarii spitalului ?
In cazul accidentelor de circulatie,unitatea spitaliceasca are dreptul de a pretinde contravaloarea serviciilor medicale acordate victimelor,de la persoana vinovata de producerea accidentului.
Indiferent daca victimele au calitatea de asigurat medical,daca sunt copii sau adulti.
Parerea mea este ca in acest caz asiguratorul nu poate fi obligat la plata,in baza politei de asigurare.
A existat un proces in care acesta a fost introdus,pretentiile au fost formulate si acea hotarare este obligat sa o respecte.
Este doar o parere.
Exista vreo lege care reglementeaza acest lucru sau este doar un obicei impamantenit ?
mihai82 a scris:

nu victima no deschis dosar de daune si in proces o fost chemat si asiguratorul dupa cum am mai spus in sentinta is trecut cu asiguratoru pt plata despagubirilor civile si morale dar la despagubirile civile pt spital sunt trecut numai eu

Asigurarea de raspundere civila auto acopera si aceste cheltuieli.
Nu stiu care a fost situatia dv,de ce ati fost obligat la plata.
Probabil au existat justificari,in situatia in care aceasta cerere a fost formulata.
Daca cererea nu a existat,este firesc ca aceasta sarcina nu este in seama asiguratorului.

@visirin
Cutuma n-are nicio tangenta:)
Lege 95/2006 din 14 aprilie 2006 art.313
privind reforma in domeniul sanatatii
Persoanele care prin faptele lor aduc daune sanatatii altei persoane raspund potrivit legii si au obligatia sa repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale ,respectiv cheltuielile efective ocazionate de asistenta medicala .Sumele reprezentand cheltuielile efective vor fi recuperate de catre furnizorii de servicii medicale .
Pentru litigiile avand ca obiect recuperarea acestor sume ,furnizorii de servicii medicale se subroga in toate drepturile si obligatiile procesuale ale casei de asigurari de sanatate si dobandesc calitatea procesuala a acestora ,in toate procesele si cererile aflate pe rolul instantelor judecatoresti indiferent de faza de judecata.

Alte discuții în legătură

Victima unui accident rutier, obligata sa plateasca spitalizarea desi este asigurata geolivbv geolivbv Buna ziua, Am si eu o nelamurire. Anul trecut, in luna august, am avut un accident auto. Pe scurt: un sofer baut a taiat o curba si a intrat in masina ... (vezi toată discuția)
Victima accident rutier, cheltuieli de spitalizare foarte mari maria_3008 maria_3008 Buna seara, Sunt victima unui accident auto, produs pe timp de noapte prin tamponarea unui autovehicul cu o caruta nesemnalizata corespunzator, eu fiind ... (vezi toată discuția)
Accident rutier cu victima musatilie musatilie Buna dimineata. Fratele meu a fost de curand implicat intr-un accident rutier. mai exact pe 23 decembrie. Se afla pe scuter fiind angajat ca si curier livrari ... (vezi toată discuția)