avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Legalitate suspendare permis de conducere daca am fost ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Legalitate suspendare permis de conducere daca am fost nevoit sa depasesc, incercand sa evit coliziunea

Buna ziua,
Am depasit pe linie continua fortat pentru a evita un autoturism care nu a oprit la STOP apoi cu tot efortul meu s-a produs un accident cu pagube materiale.
Este legal sa se suspende permisul de conducete daca am fost nevoit sa depasesc, incercand evitarea coliziunii?
Cel mai recent răspuns: mottofreee , utilizator 17:49, 1 Septembrie 2015
andreea1824 a scris:

Buna ziua,
Am depasit pe linie continua fortat pentru a evita un autoturism care nu a oprit la STOP apoi cu tot efortul meu s-a produs un accident cu pagube materiale.
Este legal sa se suspende permisul de conducete daca am fost nevoit sa depasesc, incercand evitarea coliziunii?


Doamna, ati luat o decizie foarte corecta cand ati ales raul mai mic! Erati mai fericita acum, imobilizata intr-un pat de spital, cu masina facuta praf, cu celalat conducator auto, vinovat, intr-una din situatiile: decedat, ranit si el, scapat fara o zgarietura dar la volanul unei masini furate, cu toate "averea lui" formata din ce era pe el? S-ar putea sa ai de ales intre "amandoi morit" si "el disparut in trafic si dvs. rasturnat in sant". Grea decizie, mai ales ca trebuie luata imediat.
Din pacate, agentul de circulatie nu poate, conform limitei lui de competenta, decat sa constate faptele si sa aplice legea. Numai instanta, care aplica legea mai degraba "in spiritul ei", care aici are scopul de a asigura siguranta circulatiei pe drumurile publice, decat in "litera ei", care aici spune ca ati depasit pe linia continua. Deci nu va ramane, cum v-au mai recomandat si altii, decat sa contestati sanctiunea in instanta. Nu va fi un proces usor, fiindca nu este vorba doar de a contesta legalitatea masurii luate, ci de a proba forta majora.


[Mesaj editat - offtopic]
Ultima modificare: Vineri, 28 August 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
conducatorul auto a iesit de pe o strada secundara unde avea indicatorul STOP Eu veneam pe un drum prioritar, dar din pacate acel drum are o curba usoara catre dreapta iar el neoprind la indicatorul STOP a fost luat prin surprindere de catre mine. In momentul in care am vazut ca patrunde pe drumul prioritar m-am asigurat si am incercat sa evit impactul si am intrat in depasirea lui moment in care el a accelarat si nu a mai putut controla autovehiculul si el si a intrat in mine.
Ultima modificare: Luni, 31 August 2015
andreea1824, utilizator
Daca ati vrut sa-l depasiti inseamna ca erati in spatele lui iar daca ati calcat linia continua inseamna ca ati trecut de intersectie acolo unde incepe linia continua. Apare intrebarea :de ce l-ati mai depasit, politaiul o avea si raspunsul.
Va rog publicati desene cu dinamica accidentului - interesanta e geometria intersectiei .
Oricum ,raspunsuri competente cu ce trebuie intreprins a-ti primit in 24 august (indrumari si temeiul legal) .
Ce probe aveti ca acel autoturism a existat sau mai bine spus care sunt ? (martori,video,...)
Autoturismul a fost atins,a oprit sau a continuat drumul?
@ludo
Eu cred ca lucrurile au fost asa:
- andreea1824 circula pe un drum care cotea usor la dreapta si se intersecta in dreapta cu un drum neprioritar ,acesta din urma avand aplicat semnul 'oprire' la intersectia cu drumul pe care circula andreea1824
- autovehiculul condus de andreea 1824 a surprins autoturismul care a iesit de pe drumul neprioritar (logic era pe acelasi sens si circuland in dreapta autovehicolului) si pt a evita accidentul autovehicolul a trecut pe contrasens cauzand un accident cu pagube materiale .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art. 120, lit. j) din oug nr. 195/2002 surroundead surroundead Buna ziua Ieri, in Vinerea Mare, mi-a fost retinut permisul pe o perioada de 30 de zile. In localitate (Rm Sarat) am intrat in depasirea unui sir de 3 ... (vezi toată discuția)
Accident auto Stefanmar Stefanmar Va scriu si eu întâmplarea unui prieten. La ora 24 Acesta se deplasa cu mașina Logan din direcția Nord spre Vest a orașului, undeva a ... (vezi toată discuția)