avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1180 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza tehnica judiciara
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza tehnica judiciara

Buna ziua, intr-un proces de revendicare imobiliara, mi s-a admuis o expertiza topo. Am un plan vechi din 1990 vizat de OCOTA care a stat la baza intabularii dar expertul mentioneaza in expertiza ca nu poate indentifica tabular si parcelar terenul meu dupa acest plan vechi dar planul vecinului din 1999 efectuat in aceleasi conditii (vecinul mi-a ocupat din teren) il ia de bun. Expertul a trimis expertiza expertilor parte dar expertul meu parte nu vrea sa mi o arate doar mi-a spus concluziile din raport. Interesant ca din 3 expertize pentru acelasi teren dar admise in alt dosar reiese ca vecinul detine mai mult teren decit a cumparat, doar acest expert mentioneaza in expertiza ca vecinul detine doar terenul cumparat (cea ce reiese si din acte) fara sa mentioneze daca acest lucru reiese si din masuratorile sale. Cind m-am dus ocazional la judecatorie, avocata adversarilor il astepta acolo pe expert care a intrat cu avocata in camera avocatilor si au inchis usa sa nu aud ce vorbesc, iar vecinul stia deja care este rezultatul expertizei chiar din ziua cind s-au facut masuratorile. Ce sa fac sa mai platesc o asemenea expertiza? Daca nu o platesc ce se intimpla? Cum sa procedez? Sint foarte disperata. Ma puteti ajuta cu un sfat?
Cel mai recent răspuns: gaby83 , utilizator 13:38, 25 August 2015
Onorariul provizoriu pentru expertul desemnat de instanta trebuie platit inainte de depunerea raportului de expertiza de catre partea careia instanta i-a incredintat expertiza, in termen de maxim 5 zile de la aprobare in sedinta publica. Plata se face in contul Biroului local pentru expertize tehnice judiciare, deschis la CEC, pe numele expertului desemnat de instanta.
Expertul desemnat ca si expertul parte (acesta chiar daca acesta este platit de dvs. separat in baza unui contract incheiat de dvs. cu acesta, contract care se depune la dosarul cauzei) au obligatia sa depuna raportul/ concluziile separate ale expertului parte daca acesta nu este de acord cu concluziile din raportul intocmit de catre expertul desemnat, cu 5 zile inainte de termenul de judecata, fiind indreptatiti sa nu depuna raportul daca nu s-a achitat onorariul prevazut (onorariu provizoriu, respectiv onorariul mentionat in contractul separat incheiat).
Daca nu platiti onorariul riscati sa fiti decazut din dreptul de expertiza prin hotararea instantei de judecata.
Expertii nu au obligatia sa prezinte partilor in proces concluziile raportului de expertiza, doar sa depuna raportul/ concluziile separate (daca exista) la dosarul cauzei cu 5 zile inainte de termenul de judecata.
Raportul de expertiza poate fi consultat la arhiva tribunalului, dupa depunerea acestuia. La fel si eventualele concluzii separate ale expertilor parte.
Expertii raspund la obiectivele fixate de catre instanta pentru expertiza si au in vedere documentele depuse la dosarul cauzei de catre partile in proces. In raportul de expertiza, se fac referirri directe la documentele avute in vedere in timpul expertizei.
Daca nu sunteti de acord cu concluziile raportului de expertiza puteti depune observatii (de preferat insotite de documente certe care sa va sustina punctul de vedere). Expertul va raspunde in scris la observatiile dvs., daca acestea sunt acceptate de catre instanta de judecata.
Cand da hotararea, instanta are in vedere - raportul de expertiza, concluziile expertilor parte (daca sunt diferite de cele ale expertului desemnat), observatiile formulate de partile in proces la raportul de expertiza, raspunsul expertului la observatiile formulate si toate documentele aflate la dosarul cauzei.
Trebuia sa stiti ca expertul parte, nu are obligatia sa fie de acord cu punctul dvs. de vedere, chiar daca il platiti separat. Avocatul are acest rol. Expertul desemnat si expertul parte participa impreuna la expertiza, au la dispozitie aceleasi documente aflate la dosarul cauzei, respecta aceeasi legislatie, doar pot formula concluzii diferite.
Va multumesc mult pentru raspunsul dumneavoastra clar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza judiciara topo ContSters238389 ContSters238389 As avea o intrebare. Am solicitat instantei o expertiza topo si totodata un expert parte.Vecinul a intrat cu gardul pe terenul meu cu cca. 100mp conform ... (vezi toată discuția)
Expertiza tehnica mikaella_radu mikaella_radu Buna ziua, Ne aflăm într-un proces de granituire, si conform expertizei efectuată de tribunal( efectuata de un singur expert, asa a dispus tribunalul), ... (vezi toată discuția)
Depunere expertiza nesemnata de unul din membrii comisiei de expertiza ada_73 ada_73 Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul caz: in situatia unei expertize tehnice judiciare dispusa de instanta pentru un caz de expropriere teren conform L ... (vezi toată discuția)