avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Datorii asociatia de locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Datorii asociatia de locatari

Buna ziua,

Am datorii la intretinere si am observat ca mi s-au aplicat niste majorari foarte mari, in unele luni majorarea depaseste plata intretinerii pe luna respectiva.
As vrea sa stiu care este cota de majorare permisa de lege si daca pot contesta majorarile impuse mie de catre Asociatie?
Au venit odata cu un tabel la mine sa semnez ca sunt de acord cu majorarile dar nu am semnat nimic.
Vreau sa platesc dar majorarile mi se par prea mari. Ce pot face in acest sens din punct de vedere legal?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 14:56, 24 August 2015
Penalitatile de intarziere sunt de 0,2% pe zi de intarziere, conform Legii 230/2007, daca au fost stabilite prin Proces Verbal al Adunarii Generale (insa cu siguranta au fost).
Incercati sa va intelegeti cu cei din comitetul executiv sa va exonereze de la plata penalitatilor. Altfel, nu prea aveti ce face.
Iata ce prevede norma in vigoare L nr 230/2007
Art. 49
(la data 21-Jan-2008 Art. 49 din capitolul VI reglementat de Art. 25 din capitolul II din Norme
Metodologice din 2007 )
(1) AsociaŃia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice
sumă cu titlu de restantă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de
0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile
care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi
suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari,
afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitătilor de întârziere vor face obiectul fondului
de penalităti al asociatiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor
impuse asociatiei de proprietari de către terti şi pentru cheltuieli cu reparatiile asupra
proprietătii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.

Referitor la clarificarea valorii penalitatilor aveti 2 variante
Fie solicitati presedintelui de asociatie documentele justificative pentru valoarea penalitatilor impuse-in temeiul disp L nr 230/2007 art 10 fie, in temeiul disp HG nr 1588/2007 art 12 A al c si d - aveti dreptul legal sa contestati valoarea cotei lunare de intretinere in termen de 10 zile de la afisarea listei
Presedintele de asociatie are obligatia sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme calcul intretinere Diana.Bica Diana.Bica Bună seara! Am și eu o nelămurire în vederea calculării la plata întreținerii. De exemplu, pe luna Aprilie noi am dat consumul de apa 6m cubi, iar ... (vezi toată discuția)
Asociatie proprietari cristel52 cristel52 Buna seara, 1. As dori sa stiu daca contractul de comodat (intre proprietar imobil si o societate) trebuie aprobat si de presedintele asociatiei de ... (vezi toată discuția)
Datorii la asociatia de proprietari macrita macrita Buna seara, Am niste datorii la intretinere , din motive obiective.Problema este ca nu pot scapa de ele deoarece majorarile si penalitatile lunare calculate ... (vezi toată discuția)