As avea nevoie de raspuns la cateva intrebari la care nu am raspuns in totalitate.
Am citit in prealabil informatiile de pe acest forum insa nu sunt lamurit.
Sunt divortat prin acord de mediere conceput 100% de mama, tatal unei fetite de 2 ani, custodie comuna, domiciliul copilului este la mama.
Din pacate problemele nu s-au rezolvat nici dupa separare, sunt momente in care relatiile cu mama sunt tensionate.
Motivul principal gelozia accentuata a doamnei plus neintelegeri financiare.
Mentionez ca pana acum am pastrat o relatie destul de apropiata cu fetita pe care reusesc sa o vad foarte des. Reversul medaliei este faptul ca de 1 an de cand ne-am separat nu am reusit sa imi refac viata personala bineinteles motivul gelozia doamnei si santajul emotional la care sunt supus.
Conform acordului de mediere tatal ar trebui sa plateasca o pensie de intretinere de 25% din venitul net realizat lunar.
Intrebarile mele ar fi:
1. Conform articolului 529 aliniatul 2 din codul civil pensia de intretinere se stabileste pana la o patrime din venitul net lunar.
Problema mea este urmatoarea:lunar realizez si venituri din ore suplimentare, venit fluctuant dar relativ constant luna de luna ceea ce imi ridica venitul total cu inca aproape 50% peste cel realizat doar din salariul tarifar de incadrare.
Practic in acest moment virez in contul doamnei o suma raportata doar la salariul de incadrare de aproximativ 25%, probabil putin sub acest prag.
Mentionez ca aceasta suma este relativ considerabila, peste salariul mediu pe economie, sunt angajatul unei corporatii care plateste destul de bine.
Doamna ridica pretentii financiare raportate la venitul total ceea ce din cate am inteles nu este tocmai legal.Motivul invocat:razbunare si compensare a frustrarilor pe care le-a acumulat in timpul casatoriei.
Am incercat sa ajung la o intelegere insa din pacate fara succes.
Sa nu fiu inteles gresit nu incerc sa ma eschivez de plata pensiei alimentare insa este foarte frustrant sentimentul de a fi manipulat emotional.
Sunt fondate cererile doamnei?
2. Conform art 530 aliniat 1 cod civil pensia de intretinere se executa in natura prin asigurarea celor necesare traiului.
Personal consider ca aceasta posibilitate ar fi optima din punct de vedere al relationarii parintelui nerezident cu copilul.
In cazul meu din pacate doamna refuza categoric aceasta posibilitate.
Inca odata mentionez ca nu incerc sa imi reduc cheltuielile, imi ador copilul insa repet am senzatia ca sunt exploatat.
Intrebarea este: chiar si fara acordul mamei credeti ca am vreo sansa in a obtine aceasta facilitate chiar daca in acordul de mediere este scris clar virament de 25% venit net?
Toate celelalte topice pe aceasta tema pe care le-am citit au acordat sanse minime acestei variante.
Caz concret exista?
3. Sunt amenintat cu executare silita in cazul in care nu fac dovada clara a venitului total. Anterior doamna mi-a facut scrisoare la companie in care a solicitat in nume personal poprire pe salar in cuantum de 25% din venit. Bineinteles ca nu s-a intamplat insa cu destule emotii, cei de la personal se pare ca sunt cam praf.
Executorul judecatoresc poate solicita la companie poprire pe salar doar in baza celor expuse de mama si doar pe baza hotararii de divort?Care sunt pasii pe care trebuie sa ii faca pentru a obtine acest lucru?
Intr-o oarecare masura sunt decis sa deschid actiune in instanta pentru stabilirea clara a cuantumului pensiei alimentare, mod de executare, program de vizita insa pe de alta parte sunt sanse mari ca acest lucru sa tensioneze si mai mult relatia cu mama copilului.
As putea avea o discutie cu un avocat din zona Galati, pot fi contactat pe email mvaly2000@yahoo.com.
Multumesc anticipat celor care si-au alocat timpul necesar pentru a citi acest lung mesaj si celor care imi vor raspunde.
In acest caz puteti va rog sa imi spuneti de ce in foarte multe discutii se vehiculeaza ideea conform careia venitul ocazional nu face obiectul pensiei alimentare?
Nu e ocazional daca e "relativ constant".
In afara de acest aspect, dna poate pune in executare acordul de mediere si in acordul de mediere scrie 25% din venitul lunar net (nu din veniturile de baza, nu din salariul de incadrare).
Nu conteaza cine a "compus" acordul de mediere, ati fost de acord cu el.
Chiar daca venitul suplimentar realizat din ore suplimentare este constant in ultimul an eu personal tot ocazional il consider. Sper ca si instanta sa fie de aceesi parere.
Intradevar nu are importanta cine a compus acel contract de mediere, ceea ce conteaza este faptul ca am semnat ca primarul fara ca macar sa consult un avocat in speranta unei rezolvari cat mai rapide a conflictului.
Tind sa dau dreptate celor de mai sus referitor la intrebarea nr 1, din moment ce acordul specifica venitul net cred ca ne raportam la venitul total.
Probabil ca va trebui sa apelez la instanta in cazul in care doresc schimbarea acestui fapt. Exista si o metoda sa zicem "amiabila" prin care termenii unei hotarari judecatoresti pot fi schimbati fara a mai ajunge in instanta?
Mama nu cred ca știe ce salariu aveți și nici cate ore suplimentare faceți. Cereți o adeverință de salariu de la angajator și poate se liniștește.
Nu aveți de ce apela la instanta, dacă apelează la executor, puteți face contestatie și instanta va transa cu aceasta ocazie care e treaba cu orele suplimentare.
Pensie alimentara
Diesel999
Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns la problema mea. Sunt divortat si am o fetita de 17 ani, pentru care platesc pensie alimentara 25% din venituri. ... (vezi toată discuția)