avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1139 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... As avea nevoie de un sfat legal privind ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

As avea nevoie de un sfat legal privind custodia/incredintarea/domiciliul unui minor

Dupa cum am mentionat in titlu, este vorba de un copil minor in varsta de 3 ani, rezultat in urma unui concubinaj. Povestea pe scurt e cam asa: timp de 2 ani am locuit impreuna cu mama ei, ea avand buletinul pe adresa mea de domiciliu, inainte de a se naste micuta a plecat la parinti in cu totul alt judet sub pretextul nasterii si a decis subit sa nu se mai intoarca. Copilul este recunoscut de mine si poarta ambele noastre nume de familie. Timp de 3 ani de la nastere am trimis lunar prin mandat postal o suma de 100 ron fie ca am fost angajat sau nu si fara sa fiu obligat de lege. Datorita distantei mari vizitele au fost destul de rare din partea mea, in aceasta perioada copilul reprezentand o forma de santaj sentimental. In urma cu 2 ani m-am mutat in judetul imediat vecin insa vizitele nu s-au indesit din considerente materiale si faptul ca mama fetitei se implicase in o noua relatie. De curand m-am trezit cu o invitatie la mediere din partea avocatei fostei care ma invita sa discutam despre stabilirea domiciliului micutei si pensie alimentara. Intrebarile mele sunt: este etic ca avocata ce-i oferea consiliere legala sa aiba calitate de mediator in situatia data? Stabilirea domiciliului nu poate fi confundata cu incredintarea catre mama? Pensia alimentara cum se va calcula concret avand in vedere ca dupa plata utilitatilor, chiriei si unei rate raman cu un cuantum de 450 ron, reprezentand aproximativ 25% din salariul net? Trecutul mai putin moral al mamei(cu probe desigur) poate influenta cu ceva situatia? Mentionez ca dorinta arzatoare a mamei este de fapt de a se muta cu minora in o tara straina, la actualul ei iubit, eu nefiind dispus sa-i dau acordul pe perioada nedeterminata deoarece ar insemna sa pierd cu totul legatura cu micuta. De o saptamana tot citesc legi si articole si sincer m-am impotmolit. Orice ajutor sau sfat este binevenit. Multumesc anticipat
Avocatul doar va informeaza asupra avantajelor medierii, nu este mediator.
Stabilirea locuintei minorului nu este tot una cu exercitarea autoritatii parintesti,regula este ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata de ambi parinti.
Pensia se calculeaza pana la valoarea de 25 % din venitul lunar net.
In functie de situatie , trecutul mai putin moral poate fi avut in vedere de instanta la stabilirea domiciliului minorului.

Ultima modificare: Miercuri, 2 Aprilie 2014
Stefan Bicov, Avocat
Dar dat fiind ca fetita a locuit cu mama ei in ultimii 3 ani si nu prea va cunoaste, nu prea aveti sanse sa se stabileasca locuinta minorei la dvs.
Demersul pe care il face mama fetitei este unul normal pentru copiii ai caror parinti sunt despartiti.
Dorinta arzatoare a mamei (asa cum spuneti dvs) nu se va rezolva prin intermediul acestui proces.
Cereti in cadrul aceleiasi actiuni si stabilirea unui program de relatii personale cu fetita.
Poate reusiti sa ajungeti la un acord cu mama.
Ideea e ca sunt de acord cu stabilirea domiciliului la ea, frica mea e sa nu ma arunce prin substraturi ale legilor si sa ma trezesc ca in loc de stabilirea domiciliului semnez ca sunt de acord cu incredintarea. Cu fetita sunt in relatii bune, mai putin comunicarea verbala, avand in vedere ca nu vorbim aceeasi limba(la propriu), desi suntem in aceeasi tara. Ce iarasi nu inteleg e demersul in instanta. Nu exista neintelegere sau conflict si nu vad cum s-ar putea aplica art 403, de fapt nici nu inteleg de ce trebuie sa se ajunga la instanta
Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2014
ContSters318451, utilizator
Nu trebuie sa ajungeti in instanta, e suficient sa mergeti la mediere si sa va intelegeti asupra domiciliului copilei (la ea), asupra exercitatii autoritatii parintesti (in comun), asupra cuantumului pensiei de intretinere si asupra programului de relatii personale cu copilul.
Nu puteti semna ca renuntati la autoritatea parinteasca - aceasta este o exceptie si s-ar stabili in instanta.
Mergeti la informare si lamuriti-va despre ce e vorba. Daca vreti si va permiteti luati si un avocat cu dvs. Sau un prieten il a carui judecata aveti incredere.
Avocata angajata de partea reclamanta incepe deja sa faca presiuni, adopta un stil agresiv si ironic in discutiile prin email, exista vreo lege care sa-mi permita sa refuz dialogul cu ea? Deja ma deranjeaza anumite afirmatii pe care le face la adresa mea.
Ultima modificare: Joi, 10 Aprilie 2014
ContSters318451, utilizator

Alte discuții în legătură

Custodie copil minor ciancu ciancu Buna ziua As dori sa-mi sati un sfat. Am trait 7 ani in concubinaj cu o persoana. Din relatia noastra a rezultat un copil minor. Relaţia noastră nu a fost ... (vezi toată discuția)
Castigare custodie definitiva copil nascut in afara casatoriei Mihaela_ruja Mihaela_ruja Buna ziua, Intrebarea mea este daca se poate castiga custodia definitiva a unui copil de 7 ani, care locuieste cu mama ei si cu ceilalti 5 frati intr-o ... (vezi toată discuția)
An nou fericit! eu si sotul suntem in divort... de comun acord ... Gabriel's Gabriel's An nou fericit! Eu si sotul suntem in divort... De comun acord eu ca mama vreau tutela fetei...absoluta daca se poate! Este posibil sa o obtin? Avocata ... (vezi toată discuția)